• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  14 mening
 • Getuigenissen (0)

Zijn beeldschermen schadelijk voor de ogen?

Zijn beeldschermen schadelijk voor de ogen?

We zijn vandaag met duizenden die op een pc werken of dagelijks uren surfen op het internet. Dit intensieve gebruik heeft een effect op onze ogen en zorgt vooral voor een bepaalde kwaal: oogvermoeidheid.

Prikkende en rode ogen, vermoeide en droge ogen, verblinding, slecht zien, hoofdpijn... Oogvermoeidheid kan een reële handicap worden.

Wat kunnen we doen om op de computer te werken of te surfen en daarbij onze ogen te beschermen?

Tussen 30 en 40% van de computerscherm- en andere beeldschermgebruikers klagen van oogvermoeidheid: prikkende ogen, droge of rode ogen, slecht zien, hoofdpijn...

Hoe is deze oogvermoeidheid te verklaren?

Oogvermoeidheid is in feite een aanpassingsprobleem.

Om scherp te kunnen zien moeten we onze ogen voortdurend bijstellen. Dat gebeurt door spieren, en die worden enorm belast als we voor de pc zitten. 
Onze blik tast dan continu en in een vrij hoog tempo bepaalde zones van het scherm af. Die zones bevinden zich niet allemaal even ver van onze ogen en zijn niet allemaal even helder.

Beeldschermwerk werkt oog het syndroom van droge ogen in de hand, want neerkomt op een gebrek aan traanvocht en voor een branderig gevoel en irritatie zorgt.

Een ander kenmerk van schermgebruik: als we naar een computerscherm kijken, knipperen onze ogen ook minder vaak. 

Dat leidt tot droge ogen en visueel ongemak. Ook de omgevingsfactoren laten soms te wensen over: droge lucht, sigarettenrook, airco en ventilatoren.

Wanneer treedt oogvermoeidheid op?

De eerste symptomen verschijnen al na vier uren.

Van dan af stapelen de klachten zich op. Naarmate de werkweek vordert, krijgen onze ogen het moeilijker om zich aan te passen. We moeten dan ook alsmaar verder van het scherm af gaan zitten om scherp te zien.

Gelukkig kunnen we onze ogen in het weekend tot rust laten komen.
Urenlang voor het scherm zitten kan dus leiden tot oogvermoeidheid, maar het veroorzaakt geen blijvende letsels. Het kan zelfs afwijkingen aan het licht brengen die anders onopgemerkt zouden blijven.

Bijgewerkt door Isabelle Eustache op 15/02/2014
Origineel artikel geschreven door op 08/11/2005

Bronnen: Persdossier van de Association nationale française pour l'amélioration de la vue (ASNAV), september 2005.

Vindt u het artikel interessant?