• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Ziekte van Parkinson: biedt roken bescherming of niet?

Ziekte van Parkinson: biedt roken bescherming of niet?

Dat roken slecht is voor de gezondheid, hoeft niet meer te worden bewezen.

Maar op de ziekte van Parkinson lijken deze twee stoffen een beschermend effect te hebben. Hoe zit de vork aan de steel?

Tabak, koffie, niet-steroïde ontstekingsremmers en Parkinson

De ziekte van Parkinson is na het vijftigste jaar de meest voorkomende chronische ziekte van het centrale zenuwstelsel. Boven de zestig jaar lijdt ongeveer 1% van de bevolking eraan.

De ziekte komt evenveel bij mannen als bij vrouwen voor. Typische verschijnselen zijn beven, traagheid, stijve bewegingen en het 'maskergelaat' als gevolg van het minder knipperen met de oogleden en de verminderde spontane mimiek. De patiënt loopt wat voorovergebogen met kleine pasjes. Dementie is bij ernstige vormen niet ongewoon.

Al enkele decennia blijkt uit almaar meer studies dat de ziekte van Parkinson minder voorkomt bij rokers dan bij niet-rokers.

Ook bij koffiedrinkers zijn er minder mensen met deze ziekte. Uit de gezamenlijke gegevens blijkt dat koffiedrinkers 30% minder risico lopen om de ziekte van Parkinson te krijgen. Een recente studie heeft aangetoond dat de bescherming die koffie en roken bieden elkaar wederzijds versterken en dat inname van niet-steroïde ontstekingsremmers hetzelfde effect heeft. Elk van deze factoren apart verkleint het risico op Parkinson met ongeveer 20 tot 30 %. Als ze gecombineerd worden, loopt dat op tot 67%.

Beschermingseffect moet nog verder onderzocht worden

Maar de cijfers kunnen misleidend zijn. Het is niet omdat rokers de ziekte van Parkinson minder vaak krijgen dat hun sigaret ze ertegen beschermt. Onderzoekers hebben onlangs ontdekt dat de link wel eens omgekeerd zou kunnen zijn. De ziekte van Parkinson hebben, ook als dat in een vroeg stadium is dat nog niet is vastgesteld, maakt het makkelijker om te stoppen met roken

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/12/2014
Origineel artikel geschreven door op 01/07/2003

Bronnen: Martin C.Tobacco, coffee, and Parkinson's disease. Caffeine and nicotine may improve the health of dopaminergic systems. BMJ 2003;326:561-562 (15 March).

Vindt u het artikel interessant?