Ziekte van Chagas: 10.000 tot 20.000 baby's redden per jaar

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 30/11/2004 - 00h00
-A +A

Een Belgisch onderzoeksteam heeft eenvoudige en betrouwbare methoden ontwikkeld om deze typische armoedeziekte te diagnosticeren en te behandelen. Ze doen de hoop ontstaan dat deze parasitaire aandoening, die in Latijns-Amerika een ware ravage aanricht, kan worden uitgeroeid.

PUB

Een bloedparasiet

De ziekte van Chagas wordt meestal overgedragen op de mens door hematofage (bloedetende) insecten, via bloedcontact of langs congenitale weg (moeder-foetus). De parasieten in kwestie zijn wandluizen (meestal tripanosome cruzi) die zich voeden met het bloed van hun gastheer en zich bij voorkeur in armzalige woningen nestelen. De ziekte is bij ons onbekend, maar is in Latijns-Amerika een ernstig volksgezondheidsprobleem: 16 tot 18 miljoen mensen zijn besmet, 3 tot 4 miljoen mensen lijden aan invaliderende aandoeningen en elk jaar maakt de ziekte 45.000 dodelijke slachtoffers. Qua impact op de volksgezondheid staat de ziekte van Chagas in Latijns-Amerika vierde op de "ranglijst", na luchtweginfecties, diarree en aids. In Europa bestaat er nog geen enkele studie over; in de Verenigde Staten zouden 500.000 tot 700.000 personen besmet zijn.

Hart- en spijsverteringsstoornissen

Na een acute fase evolueert de ziekte meestal naar een chronische, asymptomatische fase. Deze niet-specifieke vorm kan bij sommige patiënten levenslang aanhouden en evolueert bij 30 tot 40 % van hen tien tot dertig jaar na de besmetting naar chronische symptomatische fasen, met hartstoornissen (chronische cardiopathie die vaak tot plotselinge dood leidt) of spijsverteringsstoornissen (waarbij de spijsverteringsorganen opzwellen).

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 30/11/2004 - 00h00 Persbericht "Un succès de la coopération nord-sud reconnu par l'OMS. Progrès majeur dans le contrôle de la maladie de Chagas congénitale", CGRI-APEFE-CUD-ULB, 29 oktober 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Calcium beschermt tegen colonkanker Geüpdatet op 22/04/2002 - 00h00

Calcium zou bescherming bieden tegen colonkanker. Onderzoekers hebben immers aangetoond dat personen die calciumsupplementen namen, 50% minder risico liepen op colonkanker.

Seropositief of aids? Gepubliceerd op 25/06/2013 - 12h09

Iemand die seropositief is, is drager van het aidsvirus, maar is nog niet ziek. Iemand met aids daarentegen is dat stadium al voorbij, hij vertoont symptomen en heeft de ziekte wel al ontwikkeld. In beide gevallen is een behandeling mogelijk. Het is...

Rokers, u kunt wel degelijk ontsnappen aan longkanker! Geüpdatet op 28/12/2004 - 00h00

Rokers lopen veel meer risico op longkanker. Het stijgt met de intensiteit en de duur van het roken en met de leeftijd. Uit een studie is duidelijk gebleken dat het wel degelijk zin heeft om elk jaar een longscan te laten uitvoeren. Andere vaststelli...

Wat weet u over hepatitis? Geüpdatet op 21/01/2008 - 00h00

De helft van mensen besmet met hepatitis weet het zelfs niet en krijgt bijgevolg geen behandeling, maar ook geen raadgevingen om het risico op overdracht van het virus te beperken. Hoe zit het eigenlijk met uw kennis van de diverse soorten hepatitis,...

Meer artikels