• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Ziekte van Chagas: 10.000 tot 20.000 baby's redden per jaar

Ziekte van Chagas: 10.000 tot 20.000 baby's redden per jaar Een Belgisch onderzoeksteam heeft eenvoudige en betrouwbare methoden ontwikkeld om deze typische armoedeziekte te diagnosticeren en te behandelen. Ze doen de hoop ontstaan dat deze parasitaire aandoening, die in Latijns-Amerika een ware ravage aanricht, kan worden uitgeroeid.

Een bloedparasiet

De ziekte van Chagas wordt meestal overgedragen op de mens door hematofage (bloedetende) insecten, via bloedcontact of langs congenitale weg (moeder-foetus). De parasieten in kwestie zijn wandluizen (meestal tripanosome cruzi) die zich voeden met het bloed van hun gastheer en zich bij voorkeur in armzalige woningen nestelen. De ziekte is bij ons onbekend, maar is in Latijns-Amerika een ernstig volksgezondheidsprobleem: 16 tot 18 miljoen mensen zijn besmet, 3 tot 4 miljoen mensen lijden aan invaliderende aandoeningen en elk jaar maakt de ziekte 45.000 dodelijke slachtoffers. Qua impact op de volksgezondheid staat de ziekte van Chagas in Latijns-Amerika vierde op de "ranglijst", na luchtweginfecties, diarree en aids. In Europa bestaat er nog geen enkele studie over; in de Verenigde Staten zouden 500.000 tot 700.000 personen besmet zijn.

Hart- en spijsverteringsstoornissen

Na een acute fase evolueert de ziekte meestal naar een chronische, asymptomatische fase. Deze niet-specifieke vorm kan bij sommige patiënten levenslang aanhouden en evolueert bij 30 tot 40 % van hen tien tot dertig jaar na de besmetting naar chronische symptomatische fasen, met hartstoornissen (chronische cardiopathie die vaak tot plotselinge dood leidt) of spijsverteringsstoornissen (waarbij de spijsverteringsorganen opzwellen).

Artikel gepubliceerd door op 30/11/2004

Bronnen: Persbericht "Un succès de la coopération nord-sud reconnu par l'OMS. Progrès majeur dans le contrôle de la maladie de Chagas congénitale", CGRI-APEFE-CUD-ULB, 29 oktober 2004.

Vindt u het artikel interessant?