Ziekte van Alzheimer: weloverdachte ontspanning kiezen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 30/05/2006 - 00h00
-A +A

Het optreden van de ziekte van Alzheimer wordt beïnvloed door risicofactoren, maar gelukkig bestaan er ook beschermende factoren. Een van deze factoren is de keuze van ontspanningsactiviteiten, die erg belangrijk blijkt te zijn.

PUB

Beschermende factoren bij de ziekte van Alzheimer

Het aantal mensen met de ziekte van Alzheimer blijft parallel met de vergrijzing van de bevolking stijgen. We beschikken echter niet over de nodige geneesmiddelen om de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer te stoppen. Maar we moeten optimistisch blijven en aandacht besteden aan preventie, want er bestaan beschermende factoren die het verschijnen van deze ziekte van Alzheimer kunnen beïnvloeden. Enkele voorbeelden: fruit en groenten eten, niet roken, niet te veel wijn drinken, een normale bloeddruk behouden, cholesterolverlagende geneesmiddelen (statines) innemen enz.

Alle intellectuele activiteiten helpen bij de preventie van Alzheimer

Klassiek wordt ook aangeraden het geheugen te trainen. Maar volgens een nieuwe studie moet deze geheugenactiviteit uitgebreid moeten worden naar alle intellectuele activiteiten. Om tot dit besluit te komen, werden meer dan 400 bejaarde personen van meer dan 75 jaar die nog thuis wonen (en dus niet in een instelling verblijven) en niet aan de ziekte van Alzheimer lijden (gecontroleerd door een geheugentest) ondervraagd over hun ontspanningsactiviteiten. Via een vragenlijst werd nagegaan welke intellectuele en fysieke activiteiten elke patiënt erop nahield en in welke mate ze deelnamen aan verschillende vormen van ontspanning, waarbij 6 activiteiten een rol speelden op cognitief vlak (lezen, kaartspelen...) en 10 op fysieke vlak (wandelen,golfen...). Vijf tot zes jaar later vertoonden een zestigtal personen een toestand die deed denken aan de ziekte van Alzheimer. Maar er bestaat een belangrijk verband tussen de hoeveelheid intellectuele activiteit en het risico van het ontwikkelen van de eerste tekenen van de ziekte van Alzheimer. Algemeen is het zo dat naarmate een persoon op het vlak van cognitieve activiteit hoger scoort, het risico van de ziekte van Alzheimer per punt met 5% daalt. Er werd echter geen enkel verband gezien met de hoeveelheid fysieke activiteit.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 30/05/2006 - 00h00 Rundek T. en Bennett D., Neurology, 66: 794-5, 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Ziekte van Alzheimer: test uw kennis Geüpdatet op 14/01/2014 - 10h23

In België zijn er 85.000 personen met de ziekte van Alzheimer. Het aantal gevallen van dementie ligt nog twee keer hoger: dementie treft 9,3 % van alle bejaarden. Wat weet u precies over deze ziekte? Test uzelf via 10 vragen.

Is de ziekte van Alzheimer te voorkomen? Geüpdatet op 22/08/2011 - 14h33

Het is algemeen bekend dat het stimuleren van onze hersenfuncties en vooral dan van intellectuele prestaties bescherming kan bieden tegen de ziekte van Alzheimer . Vandaar ook de raad om kruiswoordraadsels te maken of andere dingen te doen waaraan le...

Meer artikels