• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Ziekte van Alzheimer: wat doen als de patiënt ronddwaalt?

Ziekte van Alzheimer: wat doen als de patiënt ronddwaalt?

Patiënten met de ziekte van Alzheimer of verwante aandoeningen dwalen vaak rond, iets waar de omgeving het vaak moeilijk mee heeft.

Het heen en weer lopen van patiënten die verward zijn in hun levensruimte, leidt vaak tot koud zweet: vallen, weglopen, enz. Enkele praktische tips.

Waarover gaat het?

Ronddwalen is een probleem dat bijzonder frequent voorkomt bij de ziekte van Alzheimer, maar ook bij andere vormen van dementie. Dat probleem wordt gezien bij 65% van de patiënten die in een instelling verblijven en bij 36% van de patiënten die nog thuis wonen.

Het verlies van intellectuele functies heeft talrijke gevolgen. Naarmate de ziekte verergert, neemt de desoriëntatie in tijd en ruimte toe: het kompas slaat tilt. Het vervelende is dat ook de stuurhut erdoor verstoord raakt... Het verlangen om zich te verplaatsen wordt dan opgewekt door impulsen (een bekende gaan bezoeken, onveiligheidsgevoel, verveling, enz.), die de omgeving niet kent en die de patiënt zelf vaak vergeet.

De patiënt kan dan de weg kwijt raken, soms op twee passen van zijn huis (of in een vervelende situatie geraken: naar buiten gaan zonder correct gekleed te zijn, 's nachts inkopen gaan doen, enz.).

 

Welk zijn de risico's?

Vallen, "weglopen"... Zeker als de patiënt zijn familiale referentiepunten verliest.

Zo zullen een vakantie of een ziekenhuisopname de patiënt uit evenwicht brengen en vooral beangstigen.

Angst verergert het ronddwalen en zou de risico's nog verhogen.

 

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/12/2013
Origineel artikel geschreven door op 03/12/2002

Bronnen: Logsdon R.G. La déambulation chez les sujets avec la maladie d'Alzheimer vivant à domicile. Uitg Serdi, 124-30, 2000

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Tips voor wie zorg draagt voor een Alzheimerpatiënt

Vindt u het artikel interessant?