• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Ziekte van Alzheimer: hulp voor mantelzorgers is een prioriteit

Ziekte van Alzheimer: hulp voor mantelzorgers is een prioriteit

De mantelzorgers van Alzheimerpatiënten zijn alle niet-beroepsmatige hulpverleners die zich, soms voltijds, voor de zieke inzetten.

Vaak zijn het familieleden (kinderen, partners) die deze zware, maar belangrijke taak op zich nemen.

Ziekte vanAlzheimer: mantelzorgers zijn belangrijk

Volgens een recente studie van het KCE (Kenniscentrum voor Gezondheidszorg) wordt de plaatsing van alzheimerpatiënten in speciale instellingen het langst uitgesteld als de niet-beroepsmatige hulpverleners professionele hulp krijgen. Deze vrijwillige hulpverleners, familieleden of partners staan altijd klaar om de alzheimerpatiënt in zijn dagelijkse leven te steunen. Ze zijn dan ook een fundamentele schakel in de strijd tegen de ziekte. Maar vaak staan ze in die rol, die zo al moeilijk is, helemaal alleen. Gelukkig bestaan er tips voor verzorging en oplossingen om uit het isolement te raken .

De basisregels voor de verzorging van mensen met Alzheimer

De ziekte van Alzheimer is een complexe ziekte, en de ene zieke is de andere niet. Ook elke mantelzorger is anders en sommige raadgevingen kunnen de ene mens helpen en de andere ontmoedigen...

Toch zijn er enkele strategieën die door het gros van de specialisten worden aangeraden. Dit zijn ze:

 • Geef de alzheimerpatiënt in de mate van het mogelijk dingen die hem een houvast bieden: een kalender, een horloge, familiefoto's... Zorg ervoor dat de kamers en plaatsen waar de zieke zijn dagelijkse bezigheden uitvoert zo veel mogelijk in dezelfde staat blijven.
 • Communiceer met zo eenvoudig mogelijke boodschappen. Zeg één ding tegelijk, en omschrijf duidelijk waarover u het hebt. Kijk de zieke intussen aan, of maak eventueel lichamelijk contact zodat hij duidelijk weet dat u hem aanspreekt.
 • Besteed bij de verzorging vooral veel aandacht aan de voeding. Zo voorkomt u gewichtsverlies, een veel voorkomend fenomeen bij de ziekte van alzheimer. Maar het houdt niet op bij de maaltijden. Ook mond- en tandhygiëne kunnen in belangrijke mate bijdragen tot het plezier van het eten of zelfs het eten fysiek mogelijk maken.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/06/2015
Origineel artikel geschreven door op 07/12/2009

Bronnen: Michèle Micas: "Vivre avec une personne atteinte de la maladie d'Alzheimer", uitg. J. Lyon, 2006. www.info-alzheimer.be

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Tips voor wie zorg draagt voor een Alzheimerpatiënt

Vindt u het artikel interessant?