Ziek van tabak zonder te roken!

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 13/01/2002 - 00h00
-A +A

Passief roken maakt echt ziek. Dat blijkt uit een grootschalige Europese studie.

PUB

Tabaksrook is zeer schadelijk en rechtstreeks toxisch voor rokers, maar is niet minder gevaarlijk voor niet-rokers die toch aan tabaksrook kunnen worden blootgesteld, met name op het werk. Dit werd onlangs op grote schaal bevestigd door een Europese studie, de European Community Respiratory Health Survey, die de gevallen van 7.882 niet-rokers in 16 landen van de Gemeenschap heeft gedocumenteerd.

Deze patiënten vertoonden meerdere tekenen van aantasting van de longen waaronder nachtelijke ademhalingsproblemen, dyspneu 's nachts of bij fysieke inspanning. Ze vertoonden ook een bronchiale hyperreactiviteit (hun bronchi vertoonden meer tekenen van vernauwing), hun bronchi waren smaller en ze gaven meer secreties op. Dit kwam tot uiting in kortademigheid, hoesten of piepende ademhaling, de voorbodes van astma...

Hoewel ze niet rookten, waren die patiënten dus wel degelijk ziek door tabak. De studie zou ook moeten aanzetten tot harmonisatie van de Europese wetgeving over het recht om niet aan tabak te worden blootgesteld op het werk en a contrario over het recht om te mogen roken op een plaats waar men zijn collega's niet kan vergiftigen.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 13/01/2002 - 00h00 Janson, Lancet, 2001; 358, N° 9299, 22 december 2001
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
De sigaret of een erectie, aan u de keuze Geüpdatet op 29/04/2003 - 00h00

Algemeen lopen rokers tweemaal meer risico van erectiestoornissen dan niet-rokers. Dit risico is evenredig met het aantal sigaretten dat zij per dag roken. Voor rokers die lijden aan hypertensie wordt dat risico vermenigvuldigd met 27!

Op jonge leeftijd roken, verhoogt de kans op diabetes Geüpdatet op 06/06/2006 - 00h00

Roken is niet alleen een risicofactor voor hart- en vaatziekten en kanker, maar verhoogt ook de kans op diabetes . Deze conclusie werd geformuleerd na de vaststelling dat jonge rokers makkelijker glucose-intolerantie krijgen, die typisch is voor diab...

Ook passief roken veroorzaakt kanker! Geüpdatet op 08/03/2005 - 00h00

Passief roken staat wel degelijk in de lijst van kankerverwekkende factoren. Het is ondertussen onomstotelijk bewezen dat blootstelling aan tabaksrook longkanker kan veroorzaken.

Meer artikels