• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Zich goed beschermen tegen de zon

Zich goed beschermen tegen de zon

Deze zomer ziet het er naar uit dat in de schaduw zitten of een T-shirt aantrekken u beter beschermt tegen de schadelijke effecten van de zon dan een zonnecrème alleen.

Een Zwitserse studie stelt dat het vermijden van directe blootstelling aan de zon en het dragen van kleren die de huid beschermen tegen UV-stralen excellente middelen zijn om huidkanker en huidveroudering te voorkomen.

Er zijn heel wat studies die er op wijzen dat zonnecrèmes bescherming bieden tegen de nefaste invloed van UV-stralen en tegen bepaalde vormen van huidkanker, maar Zwitserse onderzoekers stellen dat zonneproducten vaak slecht aangebracht worden en dat ze gebruikt worden als excuus om nog meer tijd door te brengen in de zon, wat het risico op huidschade zoals bijvoorbeeld zonnebrand doet toenemen. Ze zeggen dat correct zongedrag (het dragen van een hoed, minder blootstelling aan de zon, enz.) de voorkeur geniet op het gebruik van zonneproducten als men preventief wil optreden tegen huidkanker).

Het kan een beetje minder!

Voordat ze aan hun studie begonnen, analyseerden de Zwitserse wetenschappers meer dan tweehonderd onderzoeken naar zonnebescherming die gepubliceerd werden tussen 1990 en 2006. Ze stelden vast dat de reductie van de blootstelling aan de zon op het middaguur en het dragen van huidbedekkende kledij en een hoed, de beste middelen zijn om de huid te beschermen tegen de UV-stralen. Er blijkt ook een aanzienlijk verschil te zijn in de kleren die men in de zon draagt. Stoffen met een compacte structuur zoals denim, wol en polyester bieden meer bescherming tegen de zon dan stoffen met een minder dichte weefselstructuur zoals katoen, linnen, acetaat en kunstzijde. En droge stoffen bieden betere bescherming dan natte kleren. Maar in een samenleving waarin vrije tijd en buitenleven als een groot goed gezien worden, maakt deze oplossing niet bijster veel kans.

Haal het maximum uit uw zonnecrème

Als u niet veel kleren wil aantrekken en niet zonder zonnen kunt in de zomermaanden, dan moet u, aldus de auteurs, uw zonneproducten optimaal gebruiken. Het belangrijkste is dat u een genereuze hoeveelheid crème aanbrengt. Dat komt de doeltreffendheid ervan ten goede. Het tweede belangrijkste is het gelijkmatig aanbrengen van het product. Daarna volgt beschermingsfactor van het product (SPF).

Een aantal tips om uw zonnecrème zo goed mogelijk te gebruiken:
- breng de zonnecrème 15 à 30 minuten voor de blootstelling aan de zon aan;
- gebruik een waterproof zonneproduct om het hele ritueel na elke zwembeurt of transpiratie niet opnieuw te moeten herhalen;
- geef de voorkeur aan een product dat adequate bescherming biedt tegen UVA en UVB.
Wij wensen u een zonnige en gezonde vakantie!

Artikel gepubliceerd door op 03/07/2007

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Mijn zonnedieet

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Bescherm uw ogen!

 • Onze ogen kunnen schade oplopen door agressie van buitenaf of van binnen in ons lichaam, want ze staan in contact met ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating