• rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    11 mening
  • Tips (0)

Zetmeelproducten: gezond of niet?

Zetmeelproducten: gezond of niet?

De plaats van zetmeelproducten in de voeding blijft bijzonder omstreden. Hoe zit het vandaag?

Laten we de zaken even objectief bekijken…

Zetmeelproducten: een definitie

De term zetmeelproducten is niet erg wetenschappelijk. Hij slaat op voedingsproducten die vooral bestaan uit koolhydraten, maar niet “gesuikerd” zijn in de traditionele betekenis. We spreken ook van complexe koolhydraten, in tegenstelling tot enkelvoudige koolhydraten, die het product zijn zoete smaak bezorgen.

Zetmeelproducten nemen een belangrijke plaats in in onze voeding:

  • Graanproducten (of afgeleide producten, zoals meel of griesmeel)

  • Peulvruchten (gedroogde bonen, kikkererwten, linzen enz.)

  • Knolgewassen ((zoete) aardappelen, …). 

Het enige probleem is dat ze de voorbije jaren een slechte reputatie hebben gekregen. Heel wat diëten bannen immers genadeloos alles wat ook maar lijkt op zetmeelproducten, en vervangen ze door eiwitrijke producten.

Mogen of moeten we nu zetmeelproducten eten of niet?

 

Waarom worden zetmeelproducten soms afgeraden in sommige diëten?

Zetmeelproducten bevatten veel calorieën. Enfin, alles hangt ervan af waarmee je ze vergelijkt. Voor een gelijk gewicht houden ze het midden tussen vlees en groenten.

Toch heeft het weinig zin om alleen maar calorieën te tellen. Zetmeelproducten danken hun reputatie als “dikmakers” vooral aan drie factoren:

  • Ze behoren tot de familie van de suikers, en onze suikerconsumptie ligt sowieso te hoog.

  • We eten graag geraffineerde zetmeelproducten (wit brood, witte rijst enz.).

  • Zetmeelproducten worden vaak gecombineerd met vette of gesuikerde producten: boterhammen met confituur, deegwaren met kaas enz.

 

Artikel gepubliceerd door op 26/02/2013

Vindt u het artikel interessant?