Zenuwontsteking

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Weinig specifieke aandoening van een of meer zenuwen. De verschijnselen die bij deze aandoening het meest voorkomen zijn verlamming met of zonder pijn in het gebied dat door de aangetaste zenuw wordt verzorgd. Men onderscheidt een eenvoudige zenuwaandoening (neuritis of mononeuritis) en een aandoening waarbij meer zenuwen in het proces betrokken zijn (polyneuritis of polyneuropathie).
De gewone neuritis wordt meestal veroorzaakt door beschadiging van of druk op de zenuw, maar kan bijvoorbeeld ook het gevolg zijn van vergiftiging. De vormen die het meeste voorkomen zijn de ontsteking van de spaakbeenzenuw, waarbij de hand slap hangt, ontsteking van de ellepijpzenuw, die een stijve hand met gebogen vingers tot gevolg heeft, ontsteking van de middenzenuw, waarbij de patiënt de vuist niet kan ballen en ontsteking van de kuitbeenzenuw, waardoor de patiënt de voet niet kan optillen. De hersenzenuwen kunnen ook zijn aangetast, bijvoorbeeld de aangezichtszenuw. Een ontsteking waarbij meer zenuwen betrokken zijn (polyneuritis) komt meestal aan beide lichaamshelften voor en tast in het algemeen de benen aan. Tot de oorzaken van deze ontstekingsverschijnselen behoren infecties, vergiften, vaatstoornissen en vitaminegebrek.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Wat is het syndroom van Guillain-Barré? Gepubliceerd op 28/09/2012 - 10h53

Het Guillain-Barré Syndroom (GBS) is een zeldzame ziekte, die vooral gepaard gaat met tintelingen, prikkelingen, spierzwakte en soms zelfs verlamming in de handen en de voeten. We gaan in dit artikel dieper in op deze weinig bekende ziekte.

Ik heb pijn in mijn nek. Is het artrose? Gepubliceerd op 24/09/2012 - 10h54

Heel veel mensen hebben pijn in de nek, cervicalgie met de medische term . Er zijn heel veel oorzaken voor, maar meestal gaat het om artrose van de nekwervels. Vooral bij 50-plussers is dat een veel voorkomend euvel.

Meer artikels