• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Zelfs als je schoonheidsblogs schrijft, ben je niet veilig voor “trolls”…

Artikel gepubliceerd door op 07/07/2015


Zelfs als je schoonheidsblogs schrijft, ben je niet veilig voor “trolls”…

Een blogster-schoonheidsspecialiste postte geregeld video’s van zichzelf op het internet. Ze had duizenden volgers en kreeg vooral bewonderende complimenten… tot ze besloot om over haar acne te praten.

Verberg die lelijke puistjes!

Em Ford heeft een schoonheidsblog. Ze geeft tips voor een mooiere look, organiseert “tutorials” (opleidingen) en zet op YouTube geregeld video’s van zichzelf terwijl ze zich aan het schminken is, ter illustratie. Deze jonge, knappe blondine heeft echter ook last van acne, zowat de meest voorkomende huidziekte…

En vanaf de eerste dag dat ze video’s online begon te plaatsen die openlijk haar acne lieten zien, om uit te leggen hoe je die in het dagelijkse leven kunt camoufleren, werd ze bestookt met het soort vunzige commentaren die het web helaas al te vaak ontsieren. Ze kreeg het verwijt dat ze aartslelijk, walgelijk, afschuwelijk, niet om aan te zien is, en nog meer van dat fraais…

Weg met make-up!

Op zich hoeft dat niet te verbazen, want het krioelt van de “trolls” op het internet. Ter verduidelijking: “trolls” zijn mensen met slechte bedoelingen die alleen maar ruzie willen stoken of anderen willen kwetsen. De video die Em Ford onlangs postte, is echter wel bijzonder. Ze toont zich hier immers zonder make-up en publiceert ook de opmerkingen die ze kreeg over haar “naakte” gezicht. Vervolgens schminkt ze zich op het scherm, al worden de commentaren er niet bepaald beschaafder op. “Vertrouw nooit een geschminkte vrouw”, “leugenachtige reclame”, “je maakt je alleen maar op omdat je zo lelijk bent” enz. Conclusie: make-up of geen make-up, sommigen kunnen gewoon niet op Em Fords gezicht kijken en gooien haar dat ongegeneerd en op een totaal respectloze manier… in het gezicht.

Delen voor meer levenskwaliteit

Toch blijft Em Ford de bewuste video delen. Ze kreeg immers niet alleen haatboodschappen, maar ook getuigenissen van mensen die net als haar acne hebben en haar eerlijkheid waarderen. Je zou kunnen opwerpen dat het haar alleen maar om “buzz” en zelfpromotie te doen is (sinds de affaire losbarstte, hebben haar video’s al honderdduizenden kijkers). Haar basisboodschap blijft echter belangrijk: niemand heeft het recht om het gezicht en/of het lichaam van iemand anders af te breken. Klassiek mooi en zonder gebreken, of veeleer bizar, ziek of niet: we hebben allemaal het recht om te zijn wie we zijn… en daarin ook gerespecteerd te worden.

Om de video van Em Ford te bekijken, klik hier: https://www.youtube.com/watch?v=WWTRwj9t-vU

Artikel gepubliceerd door op 07/07/2015

Deze post maakt deel uit van de blog van Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste , Blog van de redactie

Vindt u het artikel interessant?