• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Zelfmedicatie : een bijsluiter

Zelfmedicatie : een bijsluiter Geneesmiddelen nemen op eigen intiatief? Ja, maar dan wel op voorwaarde dat een aantal regels gerespecteerd worden. Hoe en wanneer mag men een beroep doen op zelfmedicatie? Hoe kan men geneesmiddelen zonder voorschrift zonder gevaar gebruiken?

Wanneer is zelfmedicatie veilig?

Zelfmedicatie is veilig voor de behandeling van dagdagelijkse kwaaltjes, kwaaltjes die men probleemloos herkent, waarvan de oorzaak duidelijk is en die niet gepaard gaan met hevige pijn. Zo is zelfmedicatie geschikt voor het behandelen van koorts, milde pijn, een bemoeilijkte spijsvertering, keelpijn, kleine wratjes, enz.
Maar wanneer de symptomen twijfelachtig zijn, hevig of aanhoudend, dan moet men een arts raadplegen. Alleen een medisch onderzoek kan dan uitmaken wat de oorzaak is van het probleem.
Als er twijfel is, hoe klein ook, is zelfmedicatie niet aangewezen en moet men een beroep doen op een arts.
Bij chronische aandoeningen als diabetes, artrose of allergische rinitis bijvoorbeeld, kan men pas na het stellen van de diagnose en het instellen van een behandeling en follow-up door een arts, af en toe aan zelfmedicatie doen en alleen om bepaalde hinderlijke, maar niet ernstige symptomen te behandelen.

Bijzondere omstandigheden

Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, mogen nooit hun toevlucht zoeken in zelfmedicatie zonder het advies van een arts. Dat geldt ook voor kleine kindjes.

Artikel gepubliceerd door op 24/04/2007

Bronnen: "Le guide de l'automédication", Vidal, Larousse diffusion.

Vindt u het artikel interessant?
 
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden