PUBLICITÉ

Zelf meten van de bloedsuikerspiegel: glucometers onder de loep

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 04/07/2014 - 16h29
-A +A

Diabetici moeten regelmatig hun bloedsuikerspiegel meten.

Welke mogelijkheden bestaan er zoal om zelf het suikergehalte (glucose) in het bloed  te meten?

Een overzicht van de glucometers die op dit moment te krijgen zijn.

PUB

Mensen met diabetes moeten hun bloedsuikerspiegel in de gaten houden om grote schommelingen te vermijden (te lage bloedsuikerspiegel of te hoge bloedsuikerspiegel). Die kunnen namelijk diverse complicaties veroorzaken die schadelijk zijn voor hun gezondheid.

Heel wat factoren kunnen de bloedsuikerspiegel doen stijgen of zakken:

  • de voeding,
  • fysieke inspanningen,
  • de dosis van de medicatie,
  • hevige emoties (stress, pijn, infecties, vreugde, enz.),
  • enz. 

Zelfcontrole van de bloedglucosewaarden wil de patiënt helpen om inzicht te krijgen in zijn gedrag en de factoren te herkennen die zijn bloedsuikerspiegel doen schommelen. Hij kan zijn gedrag of leefwijze indien nodig dan meteen bijsturen en zijn medicatie aanpassen. Zo kan hij een te lage of te hoge bloedsuikerspiegel vermijden.

Normale en abnormale bloedglucosewaarden

Normale bloedsuikerspiegel

  • Nuchter: tussen 0.70 g/l en 1.10 g/l
  • Anderhalf uur na een maaltijd: minder dan 1.40 g/l

Te lage bloedsuikerspiegel

  • Minder dan 0.60 g/l

Te hoge bloedsuikerspiegel bij nuchtere maag

  • Meer dan 1.10 g/l

Hoe wordt de bloedsuikerspiegel gemeten?

In laboratoria voor medische analyses
De bloedsuikerspiegel kan gemeten worden in een lab voor medische analyses. Dat gebeurt via een bloedstaal dat bij nuchtere maag wordt genomen.
Alle diabetici krijgen de raad om deze controle om de drie maanden te laten doen, samen met een meting van het geglyceerd hemoglobine of HbA1c. Zo krijgt de arts een globaal beeld van het gemiddelde glycemisch evenwicht over de afgelopen twee tot drie maanden (minder dan of gelijk aan 7 %).

Thuis met een glucosemeter: zelf meten van de bloedsuikerspiegel
De bekendste manier van zelfmeting van het glucosegehalte in het bloed - meerdere keren per dag of per week - is met een bloedglucosemeter.
Door middel van een prikje in de vinger wordt een druppel bloed (capillair bloed) verkregen die dan op een teststrookje wordt gebracht.

Opgelet: zelfcontrole van de glucosewaarden is verplicht voor patiënten met diabetes van het type 1. Aan mensen met diabetes van het type 2 wordt ze niet systematisch aangeraden en is ze alleen aanbevolen voor bepaalde patiënten, afhankelijk van hun klinische situatie. De zelfmeting vindt altijd plaats in het kader van diabeteseducatie van de patiënt.

Het belang van zelfcontrole, de doelstellingen en de modaliteiten (hoe vaak, wanneer precies, enz.) moeten geval per geval met de huisarts besproken worden.

Continuglucosesensoren
Het is ook mogelijk dat de arts aan bepaalde patiënten die insuline krijgen een continue meting van de bloedsuikerspiegel voorstelt.
Dat systeem werkt met sensoren die de patiënt gedurende meerdere dagen permanent op zich moet dragen. Die sensoren kunnen eventueel verbonden worden met een insulinepomp.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 04/07/2014 - 16h29

Guide de l’AFD, « Panorama : lecteurs de glycémie », http://www.afd.asso.fr/sites/default/files/guide_lecteurs_glycemie_2012.pdf. Haute autorité de santé (HAS), « L’autosurveillance glycémique dans le diabète de type 2 : une utilisation très ciblée », avril 2011, http://www.has-sante.fr/portail/upload/docs/application/pdf/2011-04/autosurveillance_glycemique_diabete_type_2_fiche_de_bon_usage.pdf ; « Indications et prescription d’une autosurveillance glycémique chez un patient diabétique », octobre 2007 ; « Stratégie médicamenteuse du contrôle glycémique du diabète de type 2 », janvier 2013. Conférence de presse Abbott Diabetes Care, juin 2014. 

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ