Zeldzame oogtumor bij kinderen na reageerbuisbevruchting?

Gepubliceerd door Dr Peter Mareen op 25/03/2003 - 00h00
-A +A

Kinderen geboren na reageerbuisbevruchting hebben mogelijk een 5 tot 7 maal hogere kans op het krijgen van een retinoblastoom, een oogtumor. Dat meldt het gezaghebbend medisch tijdschrift The Lancet.

PUB

Kwaadaardige oogtumor

Deze verontrustende bevinding van Nederlandse onderzoekers stelt de als veilig bekende staande reageerbuisbevruchting of in vitro fertilisatie (IVF)* in vraag. Het retinoblastoom is een kwaadaardige oogtumor in het netvlies bij jonge kinderen die in 40% van de gevallen erfelijk is. De aandoening komt bij 1 op 17000 kinderen voor, in één of beide ogen.De behandeling bestaat uit chemotherapie, bestraling, lasertherapie tot zelfs verwijderen van het oog.

IVF en retinoblastoom

Jaarlijks worden in Nederland 3000 vrouwen behandeld met IVF. Hun kinderen bleken tot op heden geen hogere kans te hebben om kanker te krijgen dan kinderen die na een normale bevruchting ter wereld komen. Het Nederlands centrum voor retinoblastomen legt nu een verband tussen IVF en oogkanker bij IVF-kinderen. Aangezien in dit centrum bijna alle Nederlandse kinderen met een retinoblastoom worden behandeld beschikt het over een quasi volledige gegevensbank van retinoblastomen in Nederland sinds 1945.

Gepubliceerd door Dr Peter Mareen op 25/03/2003 - 00h00 Moll AC et al. Incidence of retinoblastoma in children born after in-vitro fertilisation. Lancet 2003;361:309-10
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Stress, IVF en zwangerschap: een driehoeksverhouding Gepubliceerd op 04/03/2014 - 14h39

Er komt veel stress kijken bij de processen van medisch begeleide voortplanting. IVF vormt daar geen uitzondering op. Welke impact heeft stress op het succes van deze behandelingen? De wetenschap staat niet stil.

De voortplantingsmethode doet er weinig toe Geüpdatet op 26/04/2005 - 00h00

Baby's die verwekt zijn via medisch begeleide voortplanting (MBV) kennen een even gezonde lichamelijke en geestelijke ontwikkeling als natuurlijk verwekte kinderen, zo luidt de conclusie van een nieuwe Europese studie.

Meer artikels