Zeg oompje, waarom hoest je?

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 13/01/2004 - 00h00
-A +A

Hoest is geen ziekte, maar een natuurlijke reflex. Wat is haar functie en hoe kunt u ze bestrijden?

PUB

Indringers eruit!

Uit een klassement dat gepubliceerd werd door The New England Journal of Medicine blijkt dat hoest de meest voorkomende klacht is waarvoor patiënten naar hun huisarts stappen. Hoest is een aangeboren reflex die optreedt als de keel geïrriteerd raakt en er triggers zijn gestuurd naar de hersenen. Het gaat om een plotselinge, korte uitstoting van lucht die gepaard gaat met een schurend geluid. Dat gebeurt na het "commando" van de hersenen om diep en snel te ademen, de stemspleet te sluiten en het middenrif te ontspannen. Deze acties verhogen de druk in de borstkas en de luchtwegen. De opening van de stemspleet veroorzaakt een snelle, krachtige luchtstroom die gepaard gaat met een krachtig geluid: hoest. Op die manier worden irriterende stoffen en indringers uit het lichaam verdreven. Hoest is geen ziekte, maar een symptoom, een reactie op de prikkeling van de slijmvliezen door een infectie (verkoudheid, griep, bronchitis enz.), roken, stof, chemische substanties, droge lucht, een sterke inspanning, een allergie of bepaalde geneesmiddelen. Hoest kan ook het gevolg zijn van ernstiger ziekten zoals astma, sinusitis, longontsteking en kanker. Bij een aanhoudende hoest moet u meteen een arts raadplegen.

Twee soorten hoest

Een hoest kan vet (productief) of droog (niet-productief) zijn. Een vette hoest wordt veroorzaakt door een teveel aan slijm in de luchtwegen. De pathogene indringers en andere vreemde lichamen worden door de hoestreflex samen met het overtollige slijm uitgestoten uit de luchtpijp, de keel en/of de longen. Dit type hoest mag niet onderdrukt worden, want het maakt de luchtwegen vrij. Bij droge hoest daarentegen sturen de hersenen een nutteloos signaal uit, want er wordt niets opgehoest, waardoor de slijmvliezen nog meer geïrriteerd raken. In dat geval zal uw arts of apotheker u een hoeststillend en verzachtend middel aanraden.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 13/01/2004 - 00h00 Persbericht Toux-San " Si l'hiver vous chatouille les voies respiratoires ... " ('Als de winter uw luchtwegen doet kriebelen'), Sandipro, december 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
servostar

Ik heb reeds jaren .. een droge hoest ? en heb me reeds medisch laten(KNO) onderzoeken = een zeer gevoelige keel was de diagnose ? Mijn hoestbuien zijn van tijd zo hevig dat ik mij moet steunen en zelfs mijn ogen moet sluiten om niet flauw te vallen . Ik ben nu onder medische controle... blijf toch maar door hoesten
Hoe gaat dit verder aflopen

PUB
Lees ook
Vette en droge hoest: pak de oorzaak aan! Geüpdatet op 13/03/2012 - 11h19

Wat is dat lastig, die vervelende hoest. Hoe goed we hem ook verzorgen met hoestsiroop, we raken maar niet af van die vette of droge hoest. Maar daar is ook een reden voor: een hoest verzorg je niet gewoon, je moet de oorzaak aanpakken!

Zeg me hoe u hoest, ik zal u vertellen waarom u hoest Gepubliceerd op 16/02/2016 - 15h58

Op welke manier hoest u? Deze vraag is zeer belangrijk, net als de elementen die in het antwoord aan het licht zullen komen. Er zijn inderdaad verschillende soorten hoest. De eigenschappen ervan bezorgen ons aanwijzingen om de oorzaken van de hoest t...

Mijn keel doet pijn … Gepubliceerd op 26/11/2012 - 10h51

We kennen allemaal dat kriebelende of prikkende gevoel diep in de keel . Maar waar komt die keelpijn vandaan? Moeten we er systematisch voor naar de dokter ? Hoe verzorgen we keelpijn? Hoe kunnen we die kwaaltjes voorkomen? De kwestie geklaard in vie...

Wat gaat er schuil achter uw hoest? Gepubliceerd op 02/02/2017 - 10h09

Als u hoest , kunt u beter proberen te achterhalen wat er achter zit dan naar het eerste het beste hoeststillende middel te grijpen. Behandeling van de oorzaken is de enige manier om ervan af te raken.

Meer artikels