Zeg me wat je drinkt en ik zeg je wat je eet...

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist-voedingsdeskundige op 31/01/2006 - 00h00
-A +A

Volgens een Deense studie bestaat er een rechtstreeks verband tussen de voorkeur voor wijn of voor bier en de voedingswaarde van wat er op ons bord ligt. Zo zouden wijnliefhebbers gezondere producten kopen dan bierdrinkers…

PUB

Wetenschappers kijken almaar meer met een kritisch oog naar het koopgedrag van de consument op het vlak van voeding. De theorie dat zwaarlijvigheid vooral een economische oorzaak heeft wint al maar meer veld. Ze berust op de eenvoudige stelling dat 'slecht eten niet veel kost'. Dat verklaart voor een deel waarom in bevolkingslagen met een bescheiden inkomen verhoudingsgewijs meer mensen met overgewicht voorkomen.Een recente, in Denemarken uitgevoerde marktstudie maakt de discussie wat concreter door verschillende gedragsprofielen te onderscheiden bij de aankoop van voedingswaren. De studie heeft het zelfs over twee kampen: de wijndrinkers en de bierdrinkers…

Zeg me wat je drinkt...

Een groep Scandinavische onderzoekers nam bijna 3,5 miljoen aankopen onder de loep. De aankopen gebeurden tussen 2002 en 2003 in 98 winkels van de grootste twee Deense winkelketens.De bedoeling was om in een representatief staal van de bevolking de personen te identificeren die uitsluitend wijn kopen, uitsluitend bier, beide dranken of geen van beide en tegelijk te kijken naar de overige inhoud van het winkelwagentje. Het resultaat was duidelijk: er waren grote verschillen tussen de liefhebbers van druivennat en gerstenat.

En ik zeg je wat je eet...

De tabellen tonen aan dat de wijnkopers (en dus wellicht ook wijndrinkers) meer olijven, fruit, groenten, gevogelte, brood, olijfolie, magere kaas, melk en vlees kopen dan de kopers van bier. Ze worden door de onderzoekers ondergebracht in de klasse van aanhangers van de mediterrane keuken.In de winkelkarretjes van de bierkopers vinden we dan weer meer kant-en-klare maaltijden, gebak en andere zoetigheden, varkensvlees, gefrituurde producten, chips, boter of margarine, worst en frisdranken dan bij de wijnkopers. De onderzoekers bestempelden ze als verbruikers van het westerse type.En wat met de liefhebbers van zowel wijn als bier? Zij kopen van alles wat, maar wel in grotere hoeveelheden!

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist-voedingsdeskundige op 31/01/2006 - 00h00 BMJ Online first, 19 januari 2006
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Bier: een boosdoener bij jicht! Gepubliceerd op 25/04/2017 - 16h32

Alcohol drinken, verhoogt de kans op jicht, een ontsteking van de gewrichten die bijzonder vaak voorkomt bij mannen. Niet alle alcoholische dranken houden echter hetzelfde risico in. Bier blijkt het gevaarlijkst!

Meer artikels