Xeroderma

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Aangeboren overgevoeligheid voor licht, zich van de prille jeugd af uitend in snelle zonverbranding en sproeten. De aandoening kan op den duur aanleiding geven tot zweervorming en kwaadaardige ontaarding van oppervlakkige huidgedeelten.

De oorzaak is onbekend. Mogelijk speelt bloedverwantschap van de ouders een rol. Er bestaat geen behandeling, aangeraden wordt in ernstige gevallen het daglicht zoveel mogelijk te vermijden door nachtwerk.

Xeroderma pigmentosa
Aangeboren, autosomaal recessief erfelijke gevoeligheid voor licht, zich vanaf de prille jeugd uitend in sproeten, pigmentatiestoornissen, atrofie, zweer- en gezwelvorming. De aandoening berust op een tekort aan enzymen in de cellen van de opperhuid, die ertoe dienen de door het ultraviolette licht beschadigde gedeelten van de DNA-moleculen te herstellen. Aan deze aandoening kan weinig worden gedaan; het is verstandig overvloedig daglicht en zonlicht te vermijden.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Ouderdomsvlekken? Uitleg en tips Gepubliceerd op 05/03/2013 - 11h41

" Ouderdomsvlekken " zijn eigenlijk pigmentvlekken , die ontstaan door de leeftijd en dikwijls ook door blootstelling aan de zon . Weten wat ze zijn is goed, maar weten hoe u erop moet reageren is nog veel beter!

Welke levensmiddelen zijn goed voor de ogen? Geüpdatet op 15/07/2013 - 11h16

Onze voeding beïnvloedt ook ons gezichtsvermogen. Omega 3, vitamines, pigmenten en andere antioxidanten zijn voedingsstoffen die de goede werking van onze oogcellen waarborgen. Waar zitten ze in en wat moeten we eten om goed te zien?

Te veel licht is dodelijk voor nachtwerkers Geüpdatet op 09/03/2004 - 00h00

Nachtwerkers staan 24 uur op 24 bloot aan licht en hebben een biologische klok die voortdurend verschoven wordt. Daardoor hebben ze meer slaap- en waakproblemen en diverse klachten. Welke oplossingen kunnen we hun bieden?

Meer artikels