• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Wratten? Meteen ingrijpen!

Wratten? Meteen ingrijpen!

Zowel kinderen als volwassenen kunnen wratten krijgen op hun voetzool, voor ongeveer 10% van de bevolking zijn wratten een feit. Wratten kunnen het hele jaar door optreden en nog vaker tijdens de zomer. Om het euvel te voorkomen, zijn er twee basismaatregelen.

Wratten: frequent maar goedaardig

Wratten zijn goedaardig, maar wel bijzonder besmettelijk. Een doodgewoon contact, al dan niet direct van een persoon op de andere, volstaat om besmet te geraken. Dat kan ook via het betreden van warme en vochtige ruimten zoals zwembaden, sauna's, vestiaires en ook zand...

Het optreden van wratten kan op twee manieren voorkomen worden:

1) Loop nooit op blote voeten in sportzalen, zwembaden, sauna's, vestiaires en ook niet op zand.
2) Gebruik alleen uw eigen (schone) handdoek.

U moet ook weten dat een kleine schaafwonde volstaat om het virus nog makkelijker toegang te bieden. Controleer uw voeten vaak en zorgvuldig op wondjes.

Wratten? Snel ingrijpen!

Last van wratten? Dan moet er snel ingegrepen worden om erger te voorkomen. Zo lang u niets doet bent u bovendien een bron van besmetting voor uw naasten. 

De beste manier om komaf te maken met wratten is een bezoek aan uw arts. Hij alleen kan een diagnose stellen en de wrat verbranden met vloeibare stikstof. Als de wratten nog klein zijn, volstaat een enkele behandeling, maar bij grotere, 'gevestigde' wratten zijn verschillende behandelingen noodzakelijk. De keuze is aan u ...

Bijgewerkt door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 28/07/2016
Origineel artikel geschreven door op 21/08/2007

Vindt u het artikel interessant?