Wratten: het Hamlet melkderivaat helpt wel degelijk!

Gepubliceerd door Bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 13/07/2004 - 00h00
-A +A

Tegen wratten bestaat vandaag nog altijd geen afdoende behandeling. Bovendien zijn deze huidinfecties een echt probleem bij patiënten met een verzwakte afweer. Een vrouwenmelkderivaat blijkt echter daadwerkelijk soelaas te bieden.

PUB

Wie last heeft van wratten, krijgt allerlei behandelingen aangeboden die echter slechts beperkt doeltreffend zijn. Deze huidinfecties, veroorzaakt door het papillomavirus, hebben meestal geen ernstige gevolgen, maar zijn wel een groot probleem bij patiënten met een verzwakte afweer. Zo krijgt bijna 90 % van de personen die een orgaantransplantatie heeft ondergaan en behandeld is (of wordt) met immunosuppressiva (afweeronderdrukkers), wratten aan handen en voeten. Die zijn bijzonder resistent tegen alle momenteel beschikbare behandelingen.

De resultaten van een Zweeds onderzoeksteam zijn in dat verband bijzonder interessant. Ze bestudeerden de doeltreffendheid van een vrouwenmelkderivaat, Hamlet genoemd (Human Alpha Lactalbumin Made Lethal to Tumor Cells). Dit product werd gedurende drie weken aangebracht op de huid (onder een verband) bij 20 patiënten met behandelingsresistente wratten. 5 daarvan waren immunodepressief. Na afloop van deze studie met placebogroep bleek het volume van de wratten bij de patiënten die het melkderivaat hadden gekregen, met 75 % te zijn verminderd, tegen slechts 3 % in de placebogroep. Twee jaar later bedroeg dit percentage bij de patiënten die de behandeling hadden voortgezet, zelfs 83 %. De doeltreffendheid was bij alle patiënten even hoog, ongeacht of er sprake was van immunodepressie of niet.

Gepubliceerd door Bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 13/07/2004 - 00h00 New England Medicine, 350 (26) : 2639-40 et 2663-73, 24 juni 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Krijgt men effectief wratten in het zwembad? Gepubliceerd op 13/07/2014 - 18h19

Is het werkelijk in het zwembad dat men het meeste risico loopt om wratten te krijgen? Voet- en handwratten komen vrij veel voor bij kinderen. Gewoonlijk worden de zwembaden ervan beschuldigd een ideale plaats te zijn voor de verspreiding van wratten...

Wratten? Meteen ingrijpen! Gepubliceerd op 28/07/2016 - 15h25

Zowel kinderen als volwassenen kunnen wratten krijgen op hun voetzool, voor ongeveer 10% van de bevolking zijn wratten een feit. Wratten kunnen het hele jaar door optreden en nog vaker tijdens de zomer. Om het euvel te voorkomen, zijn er twee basisma...

Hoe verzorg ik wratten? Gepubliceerd op 20/08/2012 - 09h17

Wratten zijn ongevaarlijk, maar wel besmettelijk . Soms geven ze hinder en ze zijn ook niet bepaald esthetisch. Hoe raakt u ze kwijt? Welke behandelingen bestaan er momenteel voor wratten?

Meer artikels