Is uw neusspray nog terugbetaald?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/12/2017 - 09h51
-A +A

Onlangs heeft de FOD Volksgezondheid laten weten dat bepaalde neussprays niet langer terugbetaald worden. Ze zullen voortaan dus vrij in de handel te koop zijn. Mensen die zo’n neusspray willen, hoeven dan ook niet eerst langs de dokter te gaan om een voorschrfit te vragen. Een stand van zaken van wat er aan neussprays op de Belgische markt te krijgen is.

PUB

Sprays voor de neus: wat is het probleem?

Sprays voor de neus zijn middeltjes voor lokaal gebruik. Ze worden rechtstreeks op het neusslijmvlies aangebracht. Een neusspray dient om de verstopte neus vrij te maken bij een verkoudheid, maar ook bij allergische rinitis, chronische sinusitis en andere vergelijkbare problemen. E-gezondheid had hierover een gesprek met prof. Philippe Rombaux, verantwoordelijk voor de NKO-dienst in de Cliniques Saint-Luc in Brussel.

Sprays voor het ontstoppen van de neus

Om welke sprays gaat het? Otrivine® en Nasa-rhinathiol® zijn misschien de meest bekende, maar er zijn er nog veel meer op de markt.   

Deze sprays zijn al lang vrij verkrijgbaar en worden dus niet terugbetaald. Ze zijn bedoeld om slechts gedurende een heel korte periode te worden gebruikt, hooguit enkele dagen. “Ze maken een verstopte neus heel, heel snel vrij omdat ze adrenaline bevatten, een stof die de bloedvaten vernauwt (vasoconstrictie)”, legt prof. Rombaux uit. “Jammer genoeg is er ook een rebound-effect: bij langdurig gebruik van dit type van neusspray zullen de symptomen verslechteren als de behandeling wordt stopgezet. Zo komt het dat sommige mensen de sprays jarenlang dagelijks blijven gebruiken. Dat noemen we drug indused rhinitis, door een geneesmiddel geïnduceerde rinitis”.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 15/11/2016 - 11h14 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 01/12/2017 - 09h51
Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
Meer artikels