• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Getuigenissen (0)

Wordt u onwel na het eten? Misschien hebt u wel reactieve hypoglycemie

Wordt u onwel na het eten? Misschien hebt u wel reactieve hypoglycemie

Het hart dat tekeergaat, een gevoel van algemene zwakte, angsten... Krijgt u af en toe deze onaangename symptomen enkele uren na het eten? Misschien hebt u dan wel het postprandiaal syndroom, ook wel reactieve hypoglycemie genoemd.

Reactieve hypoglycemie of postprandiaal syndroom: wat is het precies?

Het gaat om een gevoel van onwelzijn na het eten (dat betekenen ook de woorden postprandiaal) en dat lijkt op hypoglycemie of een te lage bloedsuikerspiegel
Er zijn tal van symptomen en niet iedereen ervaart het fenomeen op dezelfde manier. De meeste patiënten klagen over beven, duizeligheid, concentratiestoornissen, dubbel zien, prikkelbaarheid en andere stemmingswisselingen, hartkloppingen, zweten, honger, een tekort aan energie, enz.

De symptomen verschillen van de ene patiënt tot de andere. Kenmerkend voor postprandiale hypoglycemie is het moment waarop de symptomen optreden, namelijk een tot vier uur na het eten.

Wat is er aan de hand?
Meestal is het geen “echte” hypoglycemie. Bij een bloedonderzoek is het suikergehalte in het bloed namelijk normaal (behalve in heel uitzonderlijke gevallen).

Postprandiale hypoglycemie is dus niet zo makkelijk te verklaren. Sommige wetenschappers schrijven het toe aan een te bruuske daling van de suikerspiegel in het bloed na een maaltijd. Die daling zou symptomen van hypoglycemie uitlokken, maar geen hypoglycemie zelf.

Postprandiale hypoglycemie blijkt typisch te zijn voor sommige mensen van wie de maaginhoud tijdens de vertering te snel in de darmen terechtkomt (als gevolg van een operatie bijvoorbeeld). Als er geen enkele oorzaak te vinden is, heeft men het over idiopathische postprandiale hypoglycemie.

 

Wat moet u doen als u het syndroom van postprandiale hypoglycemie hebt?

Het syndroom heeft nogal wat ongemakken, maar is niet gevaarlijk. Bij sommige mensen verbetert het als ze eten, maar dat is niet altijd zo. Het eerste wat u moet doen als u zich onwel voelt na het eten en dit soort symptomen hebt, is naar een arts gaan en de (vele) mogelijke oorzaken van hypoglycemie laten  uitsluiten.

Als bevestigd wordt dat het om postprandiale hypoglycemie gaat, kunnen bepaalde geneesmiddelen, zoals bètablokkers, de symptomen helpen verzachten.  Maar zoals gzegd is de aandoening niet ernstig

Medicatie is trouwens niet altijd noodzakelijk. Pure suikers vermijden, de maaltijden opsplitsen en meerdere kleine maaltijden gespreid over de dag nemen, kan al doeltreffend zijn. En aangezien angst vaak een rol speelt, is psychische ondersteuning ook aangeraden.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 07/10/2015
Origineel artikel geschreven door op 06/10/2014

Bronnen: Hypoglycémie – Corpus Médical – Faculté de médecine de Grenoble. Diabétologie – Pr A. Grimaldi, Faculté de médecine Pierre et Marie Curie. Ng, C.L. et al., Australian Family Physician, juni 2010.

Vindt u het artikel interessant?