Wordt het seksleven minder na het vijftigste levensjaar? Onze experts antwoorden op uw vragen.

Gepubliceerd door Dr Catherine Solano, médecin sexologue op 18/12/2014 - 11h18
-A +A

Een van de steeds terugkerende thema’s in uw vragen over seksualiteit is: «Hoe zal ons liefdesleven zijn als we ouder worden?».  Seks bepaalt inderdaad voor een groot deel onze levenskwaliteit en weinig mensen willen de dag beleven dat het zonder verder moet.

Dit zijn de antwoorden op enkele veel gestelde vragen.

PUB

Ik heb samen met mijn vrouw een fijn seksleven dat goed werkt. Maar vreemd genoeg maken we ons allebei zorgen. We zijn nu 65 en denken allebei dat het niet kan blijven duren! En dus profiteren we ervan. Maar klopt het dat het op een dag gedaan is met seks?

U hebt gelijk dat u ervan profiteert! Maar het is te eenvoudig gesteld dat seks met het ouder worden verdwijnt. Zolang we gezond zijn, kan ons seksleven gewoon verdergaan, soms nog heel lang. Als u goed op uw gezondheid let, zal uw seksleven daar dus mee van profiteren. En er is nog meer goed nieuws: seks op gevorderde leeftijd ziet er meestal uit zoals hij voorheen was: als de seks bloeide, zal hij dat blijven. En remmingen die er eerder al waren, blijven bestaan. U hebt dus mooie toekomstperspectieven!

Mijn man heeft altijd gerookt. Hij heeft nooit erectieproblemen gehad, maar nu begint het echt te storen. Ik zeg hem dat het aan het roken ligt en hij beweert van niet. Hij heeft altijd gerookt en het heeft altijd allemaal gewerkt, is zijn argument. Wie van ons tweeën heeft gelijk?

U hebt het wel degelijk bij het rechte eind. Roken beschadigt de bloedvaten geleidelijk aan met de jaren, waardoor ze op de duur verstopt raken. Vaak wordt de vernauwing van de bloedvaten (pas) na jaren roken zo erg dat er erectiestoornissen ontstaan. Het bloed dat door de aderen passeert, stroomt niet krachtig genoeg meer om erecties van voldoende kwaliteit te produceren. Erectiestoornissen wijzen op een vaataandoening en treden altijd als eerste op. Gemiddeld twee jaar later kunnen er andere problemen optreden, zoals CVA (beroerte of cerebrovasculair accident) of een hartinfarct. Daarom raad ik uw echtgenoot sterk aan om naar een cardioloog te gaan. Niet alleen zijn seksuele gezondheid staat nu op het spel, maar zijn gezondheid zonder meer. Er zullen dus maatregelen genomen moeten worden!

Ik ben 68 jaar en al meerdere jaren weduwe. Ik heb iemand leren kennen, ik geniet volop van de seks en heb helemaal geen last van vaginale droogte. Dat verbaast me wel, want ik dacht dat dit op mijn leeftijd heel moeilijk zou zijn. Is het normaal?

Het is zeker normaal. Vaak hebben vrouwen na de menopauze last van vaginale droogte en een verminderd libido. Maar studies hebben ook situaties zoals de uwe vastgesteld. Als een vrouw in de menopauze die last heeft van vaginale droogte en een verminderd libido een nieuwe partner leert kennen, werkt alles ineens heel goed omdat ze een periode van hevige emoties doormaakt. Onze gevoelens hebben een grote impact op de reacties van ons lichaam. Het kan natuurlijk wel zijn dat het lichaam van vrouwen met gezondheidsproblemen (diabetes, overwonnen kanker, depressie, medicatie, enz.) minder reageert dan dat van u.

Gepubliceerd door Dr Catherine Solano, médecin sexologue op 18/12/2014 - 11h18
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Vrijen: de vraag van het ‘hoe vaak’ Gepubliceerd op 03/05/2017 - 12h11

Wat is een harmonieus seksleven en bestaat er zoiets als een "ideaal of normaal" ritme? Soms, vaak, continu, nooit, enz. De vraag hoe vaak we het doen wekt altijd nieuwsgierigheid. Maar bestaat er zoiets als een norm of telt niet eerder het door beid...

Meer artikels