Worden we binnenkort onsterfelijk?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 25/11/2013 - 14h38
-A +A

PUB

Wanneer zullen we in staat zijn om al die ziekten te overwinnen?

We moeten opletten voor te hoge verwachtingen. Ik benadruk altijd dat er een enorm verschil is tussen begrijpen hoe de dingen in elkaar zitten en ze kunnen gebruiken om ziekten te genezen.

Momenteel is het bijvoorbeeld vrij eenvoudig om het volledige DNA van de mens te ontcijferen. Toch slagen we er nog altijd niet goed in om beschadigd DNA te herstellen en zal het wellicht nog een tiental jaar duren voor we gentherapie kunnen toepassen. Dat doet niets af aan het feit dat onze technologieën sowieso steeds doeltreffender worden, waardoor we de dood steeds langer zullen kunnen uitstellen.

Wat zullen de gevolgen zijn van al die omwentelingen?

De vooruitzichten zijn alvast bijzonder spectaculair. Het gaat er trouwens niet alleen om, zeer lang te leven. Om dat mogelijk te maken, moeten we ook aanvaarden dat de mens zichzelf transformeert en zichzelf uitrust met chips en prothesen.

Bovendien profiteren niet alleen de levenden van de vooruitgang, maar ook diegenen die nog geboren moeten worden. Eugenetica is nu al een realiteit: vandaag worden embryo’s met trisomie 21 opgespoord tijdens de zwangerschap en vóór de geboorte weggenomen. Hetzelfde geldt voor contraceptie, medisch begeleide voortplanting en euthanasie: op het vlak van ethiek zijn we enorm geëvolueerd. Wat vroeger als gruwelijk werd beschouwd, is vandaag normaal of zelfs wenselijk geworden, en zal morgen misschien zelfs verplicht worden.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 25/11/2013 - 14h38

Dr Laurent Alexandre, "La mort de la mort", uitg. Lattès

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB