Woorden voor welzijn

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 10/07/2007 - 00h00
-A +A

Verwoorden wat u voelt door met een therapeut te praten of het neer te pennen in een dagboek, kan helpen om u beter te voelen. Dat komt niet door het stilstaan bij uw emoties, maar wel door het verdovend effect ervan op uw denkvermogen, zo blijkt uit een recent psychologisch onderzoek.

PUB

In de studie, waarvan de resultaten gepubliceerd werden in het tijdschrift Psychological Science, controleerden onderzoekers van de University of California de hersenactiviteit bij dertig vrijwilligers via medische beeldvorming (functionele magnetische resonantie).

Amandelen of prefrontale ventrolaterale cortex?

Zo stelden ze vast dat wanneer de proefpersonen foto's te zien kregen van het gelaat van iemand die boos was of bang, dat voor een reactie zorgde in de hersenen, meer bepaald in de amandelen (niet te verwarren met de keelamandelen). De amandelen van de hersenen bevinden zich tussen de rechter- en linker hersenhelft en spelen een rol bij het controleren van emoties. Als ze vernietigd worden dan worden ook alle emotionele reacties onmogelijk gemaakt en als ze gestimuleerd worden ontstaat excessief gedrag.

Wanneer de proefpersonen foto's te zien kregen waarbij hen gevraagd werd om de gelaatsexpressie te beschrijven, dan was de reactie ter hoogte van de amandelen in de hersenen veel minder uitgesproken. De onderzoekers konden aantonen dat wanneer mensen een etiket op een emotie
kleven, er een ander hersengebied gestimuleerd wordt, met name de prefrontale ventrolaterale cortex die zich achter het voorhoofd bevindt en betrokken is bij het verwoorden en het verwerken van emoties.

Zich beter voelen

De Amerikaanse onderzoekers vergelijken deze respons met het autorijden: 'als u zelf aan het stuur zit, dan gaat u remmen als het licht op rood springt. Zo zet men ook een rem op emotionele reacties door ze te verwoorden'.
De daling van de activiteit in de amandelen ten voordele van de stimulatie van de prefrontale ventrolaterale cortex is een onbewuste beschermingsreflex. Soms doen we ongewild een beroep op die reflex, bijvoorbeeld wanneer we triest zijn en neerslachtig en die gevoelens toevertrouwen aan een dagboek. Als emoties omgezet worden in woorden dan denken we er niet aan dat het zal helpen om ons beter te voelen, het gebeurt dus niet bewust. Maar het resultaat is er wel en nu is er ook een wetenschappelijke bevestiging voor het nut van een dagboek. En ook voor de stelling dat je moet praten als er iets niet goed gaat.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 10/07/2007 - 00h00 Lieberman, M. Psychological Science, 2007; vol 18: pp 421-428.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
De voordelen van de amandel Geüpdatet op 16/09/2008 - 00h00

De amandel is een niet alledaagse droge vrucht die al jaren de nieuwsgierigheid van wetenschappers prikkelt, in het bijzonder op het gebied van de cardiovasculaire gezondheid. De amandel zou zelfs verschillende positieve effecten hebben voor het hart...

Boulimie en lichaamsbeeld Geüpdatet op 05/02/2008 - 00h00

Boulimie is niet alleen een vorm van gedrag, het is ook een reactie op een gevoelen. Dat gevoelen wordt grotendeels bepaald door het bijzonder beeld dat boulimiepatiënten van hun lichaam hebben. Het lijkt wel alsof ze heel andere dingen zien dan ande...

Elke dag ervaringen over kanker uitwisselen via een blog Geüpdatet op 07/03/2006 - 00h00

De Stichting tegen Kanker en Skynet stellen kankerpatiënten, hun familie en hun verzorgers voor hun eigen gratis blog te maken. Een gigantische communicatieruimte en miljoenen potentiële lezers om kanker beter te leren begrijpen.

Meer artikels