Woont u op het platteland? Beweeg dan meer!

Article créé le 22/05/2012 - 11h33 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 22/05/2012 - 11h33
-A +A

Uit een nieuwe studie blijkt dat Belgen die op het platteland wonen minder bewegen dan stadsmensen. Een verrassende conclusie.

PUB

Het concept van de walkability

Walkability is een Engels woord dat aangeeft dat een bepaalde woonplaats "wandelbaar" is. Dat wil zeggen dat  het mogelijk en ook wenselijk is om er zich te voet te verplaatsen. Steden hebben over het algemeen een grotere walkability dan het platteland. Er zijn  voetpaden en de regels voor het samenleven met de auto’s zijn wel omlijnd. Maar nog belangrijker: de winkels, vrijetijdscentra en het openbaar vervoer voor grotere afstanden zijn te voet bereikbaar.

Uit de recente publicaties van een jonge onderzoekster van de universiteit van Gent blijkt dat jongeren en volwassenen die in de stad wonen in het dagelijkse leven paradoxaal genoeg aanzienlijk meer bewegen dan hun leeftijdsgenoten op het platteland.

Het gaat dan om wat we niet-officiële activiteiten zouden kunnen noemen - afstanden dus die op zich niet veel voorstellen zoals even naar de bakker om brood, elkaar treffen bij de bioscoop, enz.

De "plattelanders" doen voor de rest evenveel aan sport als de mensen in de stad. Het verschil zit hem dus in die korte trajecten waar ze niet bij nadenken. Op het platteland is het vanzelfsprekend dat je de wagen neemt als je boodschappen moet doen. In de stad verplaatsen mensen zich eerder op een actieve manier, te voet of met de fiets.

 

Paradoxale tegenstelling tussen stad en platteland

De studie is ergens wel verrassend. We gaan er intuïtief van uit dat mensen die dichter bij de natuur wonen meer kansen hebben om ervan te genieten en bijvoorbeeld wandelingen of uitstappen organiseren. Maar dat is blijkbaar niet het geval. De activiteiten in kwestie compenseren de ontbrekende korte trajecten in het dagelijkse leven in ieder geval niet! Misschien moedigt het feit dat mensen "in het groen" wonen eerder aan om barbecues te organiseren in de tuin...

Wat er ook van zij, als u op platteland woont, hebt u waarschijnlijk een kleine achterstand in te halen om even goed te scoren op het vlak van beweging als iemand in de stad.

 

Beweeg dus! Een kleine wandeling na het avondeten om de maaltijd te verteren of een paar honderd meters tijdens de middagpauze kunnen al volstaan om uw niveau van dagelijkse activiteiten op te krikken.

Billet initialement publié le 22/05/2012 - 11h33 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 22/05/2012 - 11h33
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Het geluk zit in het avontuur. Elke dag opnieuw! Gepubliceerd op 03/08/2016 - 11h09

U bent uw dagelijks leven soms moe. Droomt u dan van een heerlijke vakantie? Of eerder van verandering, nieuwigheden, kortom van avontuur? Waarom zou u dan nog wachten? Waarom zou u er niet meteen aan beginnen? Het kan, tenminste als uw geest ervoor...

Meer artikels