Wond

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Beschadiging van de gehele huidlaag in de diepte, of zware kneuzing, of verbrijzeling van een inwendig orgaan. Een zogenoemde schaafwond, waarbij alleen een oppervlakkig deel van de huid verloren is gegaan, bloedt niet. Verlies van een iets dikkere laag, namelijk de opperhuid, gaat meestal slechts gepaard met puntbloedinkjes op plaatsen waar de haarvaten in de dikkere onderhuid beschadigd zijn.

Omdat in deze gevallen het bindweefsel licht beschadigd is, ontstaat er meestal geen blijvend litteken en wordt het oppervlak spoedig bedekt met dekweefsel (epitheel) dat vanuit de randen en vanuit eilandjes in de wond zelf gaat groeien. Bij diepere wonden kunnen grotere vaten beschadigd zijn. Het bindweefsel is dan sterker beschadigd, hetgeen de genezing bemoeilijkt.

De bloedstolsels in de wond worden geleidelijk vervangen door granulatieweefsel dat veel bloedvaten en bindweefselcellen bevat maar geen zenuwen zodat het ongevoelig is. Tegelijkertijd groeien er dekweefselcellen vanuit de wondranden en bedekken het beschadigde gebied. Als de wond te groot is, zijn de dekweefselcellen waarschijnlijk niet in staat het gehele gebied te bedekken. In deze gevallen kan een stuk huid worden getransplanteerd.
Het granulatieweefsel schrompelt na enige tijd en tevens wordt de bloedvoorziening van het beschadigde gebied verminderd. Er is dan een litteken ontstaan. Beschadiging van het dekweefsel verstoort vaak de vorming van pigment waardoor een litteken lichter van kleur kan zijn dan de omliggende huid. Soms zwelt het littekenweefsel dermate op dat het litteken boven het oppervlak uitkomt (keloïd).

Tijdens langdurige bedlegerigheid kan een bijzonder soort wonden ontstaan: doorligplekken. Deze wonden ontstaan op plaatsen waar het lichaam langdurig aan druk is blootgesteld, bijvoorbeeld in de huid van de schouder, de heupbeenderen, de stuit en de hielen.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Hoe voorkomt u littekens? Gepubliceerd op 19/05/2015 - 11h17

Net gevallen en een schaafwonde op uw knie? U denkt misschien: nooit draag ik nog jurkjes of shortjes? Hoeft niet. Lees hier onze tips om littekens te voorkomen.

De operatie van een schoonheidsvlek: de praktijk Gepubliceerd op 25/11/2016 - 11h59

Een schoonheidsvlek (ook bekend als naevus of moedervlek ) wordt geopereerd als er een verdacht en/of hinderlijk letsel is. Bij die ingreep wordt de vlek verwijderd, en dat gebeurt onder lokale verdoving. De littekenvorming en wondgenezing verschille...

Staphylococcus aureus: een vijand in de huid Geüpdatet op 30/10/2014 - 15h54

U hebt vast al wel eens de naam staphylococcus aureus horen vallen. Maar wat is het voor een bacterie? Welke huidinfecties veroorzaakt ze, wat zijn de gevolgen en hoe kunnen we er ons tegen beschermen?

Meer artikels