• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Woedeaanvallen slecht voor de gezondheid

Woedeaanvallen slecht voor de gezondheidVolgens een recente Amerikaanse studie lopen personen jonger dan 60 jaar met een opvliegend temperament en een hoge HDL-cholesterolspiegel (de goede cholesterol) driemaal meer risico op een beroerte. Een goede reden om zich wat filosofischer op te stellen.

Kan de stemming een effect hebben op de gezondheid? Stress, emoties en woedeuitbarstingen doen de bloeddruk stijgen. Het zou dan ook kunnen dat frequente woedeaanvallen negatieve effecten hebben op de gezondheid net zoals hoge bloeddruk. Woedeaanvallen zouden vooral het risico op beroerte kunnen verhogen. Hypertensie (hoge bloeddruk) is immers een belangrijke risicofactor van beroerte. Een recente Amerikaanse studie lijkt dat inderdaad te bevestigen.

Woede is schadelijk

De auteurs volgden bijna 14.000 patiënten van 48 tot 67 jaar gedurende ongeveer 6 jaar. Daarbij is gebleken dat personen jonger dan 60 jaar met een opvliegend karakter driemaal meer risico liepen op een beroerte (CVA) dan personen die rustig van aard zijn. De beroerte was meestal toe te schrijven aan een verstopping van een hersenslagader.Merkwaardig was dat de patiënten met een hoge HDL-cholesterolspiegel (de "goede" cholesterol) ook driemaal meer risico liepen op CVA. Gewoonlijk is het net het omgekeerde: het risico op CVA stijgt als de HDL-cholesterolspiegel daalt. Maar het risico op CVA bij jonge cholerieke patiënten jonger dan 60 jaar steeg enkel als ze een hoge HDL-cholesterolspiegel hadden.De leeftijd zelf is uiteraard een risicofactor van beroerte, maar nu is bewezen dat een opvliegend temperament het risico nog kan verhogen. Andere studies hadden reeds aangetoond dat er bij jongere volwassenen een verband bestaat tussen driftbuien en coronair hartlijden.Dus heren, hou u maar wat in! Een beetje filosofie zou het leven kunnen verlengen.

Artikel gepubliceerd door op 23/02/2002

Bronnen: Williams, Stroke 2002; 33:13

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten