Wittejasseneffect ook bij honden

Artikel gepubliceerd door op 27/09/2011


Wittejasseneffect ook bij honden

In het bijzijn van dokters, en meer nog in ziekenhuizen krijgen we stress en dus stijgt de bloeddruk. Dat is het zogenaamde wittejasseneffect. Uit een recente studie blijkt dat het fenomeen niet alleen bij mensen voorkomt.

Wittejasseneffect: een grappige benaming, maar toch zeer ernstig

Bepaalde mensen worden angstig of vertonen een grote stress in het bijzijn van dokters of in het ziekenhuis. Door de stress gaat het hartritme versnellen en de bloeddruk stijgen. Artsen stellen dus symptomen vast, waarvan ze zelf ongewild de oorzaak zijn.

Een vrij grappige situatie met ernstige gevolgen, want artsen kunnen bij gezonde personen een hoge bloeddruk vaststellen. Daarnaast krijgen mensen met een hoge bloeddruk een veel te hoge dosis geneesmiddelen.

 

Ook honden kampen met het wittejasseneffect

Een recente studie toont aan dat ook honden slachtoffer zijn van het wittejasseneffect. Dat hebben onderzoekers vastgesteld bij windhonden, die sowieso al een hogere bloeddruk hebben. De bloeddruk van die honden lag in het ziekenhuis veel te hoog. Dierenartsen konden onmogelijk bedenken dat ze altijd zo’n hoge bloeddruk hadden. De honden zouden eraan sterven. De onderzoekers vergeleken vervolgens de bloeddruk met de resultaten bij de honden thuis, in het bijzijn van hun baasje. Op die manier hebben ze bewezen dat niet alleen de mens met het wittejasseneffect te maken kan krijgen.

 

Artikel gepubliceerd door op 27/09/2011

Deze post maakt deel uit van de blog van Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste , Blog van de redactie

Vindt u het artikel interessant?