Witte wonderkousen

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 27/04/2004 - 00h00
-A +A

Op de voorbije marathon van Londen ontpopte Paula Radcliffe zich tot snelste marathonloopster ter wereld. Naast haar uitzonderlijke atletische kwaliteiten valt de Engelse op door haar lange witte kousen die nogal "retro" aandoen…

PUB

Radcliffe draagt die witte kousen helemaal niet om esthetische redenen. De Britse atlete volgt daarmee namelijk de conclusies van recente studies in de textielindustrie, die stellen dat het dragen van steunkousen de veneuze terugstroom verbetert. Ze is trouwens niet de enige die die merkwaardige modetrend volgt. De wonderkousen doen het ook goed bij rugbyspelers, voetballers en racepiloten. Dat blijkt uit de doorgaans zeer positieve reacties. Wetenschappelijk is het echter allemaal een stuk minder onderbouwd. Zo is de argumentatie helaas gebaseerd op de extrapolatie van aantrekkelijke hypothesen die echter even licht zijn als de benen van die enthousiaste atleten!

Weg met die vervelende zwelling!

De textielindustrie spreekt graag over gezondheid en prestaties. Ze biedt vandaag zoveel perspectieven dat er regelmatig colloquia georganiseerd worden om de nieuwste vondsten voor te stellen op sportief gebied. De uitvinding van de fameuze kousen wordt toegeschreven aan professor Graham Kelly, na vijftien jaar klinisch onderzoek te hebben verricht op vasculair gebied. De belangrijkste troef van deze uitvinding schuilt in het systeem dat voor een graduele compressie zorgt langs de kuiten. Dat bevordert de veneuze terugstroom en zou bovendien de spiertrillingen verminderen telkens als de voet in contact komt met de grond. Meer nog: het systeem zou het risico op blessures verminderen. Alleen heeft tot nog toe geen enkele studies die bevindingen gestaafd. De enige echt geloofwaardige studies werden verricht buiten het sportterrein, op het vliegpersoneel van commerciële luchtvaartmaatschappijen. Bij het meten van de omtrek van hun enkels en kuiten bleek dat dankzij deze kousen de enkels (2 millimeter tegen 4) en vooral de kuiten (2,9 millimeter tegen 6,7) minder gezwollen waren.

Het kousendebat

Meer was er niet nodig om de trainers ervan te overtuigen om hun spelers die kousen ook te doen dragen tijdens vliegreizen. Blijft echter de vraag: vormen die kousen echt een meerwaarde op training en tijdens wedstrijden? Het is al bij al moeilijk te geloven! Misschien geven ze een iets comfortabeler gevoel tijdens de recuperatiefase na een zware inspanning. Dat lijkt ons echter niet veel te veranderen aan de mechanismen van de celfysiologie. Want hoe zouden enkele drukgradiënten meer of minder zo'n belangrijke rol kunnen spelen? Wedden dat de kousen net als de fameuze neuspleisters furore zullen maken zonder wetenschappelijke onderbouw? Tot de volgende modetrend gelanceerd wordt…

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 27/04/2004 - 00h00 (*) oxysocks.com (Afkorting van "oxygenating socks", letterlijk: oxygenerende sokken).
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Drie afslankingsmassages om thuis te doen Geüpdatet op 24/05/2017 - 14h46

Hebt u een buikje? Zware benen? Dijen en billen die niet echt strak zijn? Ziehier drie afslankingsmassages om zelf te doen en er tegen de zomer slanker uit te zien. Vetkussentjes, een opgeblazen gevoel, vochtophoping ... een afslankingsmassage is een...

Het geheim van de Kalenjin Geüpdatet op 15/03/2005 - 00h00

Over de suprematie van de Keniaanse lopers op langeafstandswedstrijden zijn al heel wat hypothesen geformuleerd. Maar welke is nu de juiste?

Welke sporten zijn goed tegen zware benen? Geüpdatet op 25/10/2005 - 00h00

Lichaamsbeweging is sterk aan te raden voor mensen met zware benen. De beste sporten zijn uiteraard die welke sterk de benen belasten. Toch zijn alle sporten die de effecten van de zwaartekracht in de onderste ledematen versterken, af te raden.

Meer artikels