Witloof met kokkels en oesterzwammen

Recept aangemaakt op 25/11/2008 - 00h00 en geüpdatet door Paule Neyrat, diëtiste op 01/12/2015 - 12h32
-A +A
Voor :
4 personen
Soort :
hoofdgerechten
Moeilijkheid :
gemakkelijk
Ingrediënten :

10 stronkjes witlof
300 gram oesterzwammen
½ liter kokkels
2 sjalotten
½ sinaasappel
2 koffielepels
½ glas witte wijn
zout
peper
PUB

Bereiding van het witloof met kokkels en oesterzwammen

Maak het witloof schoon. Snij de onderkant weg en verwijder de buitenste bladeren als ze lelijk zijn. Was het witlof niet. Snij het in de lengte doormidden.

Maak ook de oesterzwammen schoon.

Was de kokkels verschillende keren in veel water om het zand weg te krijgen.

Pel de sjalotten en snipper ze fijn.

Schil de 1/2 sinaasappel met een dunschiller en snij de schil in fijne reepjes.

Vet de bodem van een braadpot in met een koffielepel olijfolie. Doe het witloof en de sinaasappelschillen erin en breng op smaak met zout. Stoof het witlof in 15 minuten gaar.

Vet een pan in met 1 koffielepel olijfolie. Stoof de sjalotjes, doe de oesterzwammen erbij en laat ze 10 minuten op een vrij hoog vuur garen. Doe ze daarna in de pot bij het witloof en stoof nog eens 10 minuten.

Doe de kokkels in een pot en giet de wijn erbij. Kook ze 1 tot 2 minuten op een hoog vuur en schud ze geregeld. Haal ze met een schuimspaan uit de pot als ze gaar zijn en doe ze in een warme diepe schotel.

Giet het kookvocht door een fijne zeef en laat het daarna tot de helft inkoken.

Laat de oesterzwammen, het witloof en de sinaasappelschil uitlekken.

Leg alles in de schotel bij de kokkels.
Giet het ingekookte kokkelsap bij het andere braadvocht en roer dooreen. Laat nog eens 2 tot 3 minuten indikken. Proef en breng eventueel verder op smaak.

Giet de saus over het witloof met kokkels.

Initialement publié par Paule Neyrat, diëtiste le 25/11/2008 - 00h00 et mis à jour par Paule Neyrat, diëtiste le 01/12/2015 - 12h32
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB