• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Commentaren (0)

Wintervermoeidheid: zou er sprake zijn van een ijzertekort?

Wintervermoeidheid: zou er sprake zijn van een ijzertekort?

Heel wat mensen zijn nooit zo moe als tijdens de wintermaanden. Deze vorm van vermoeidheid heeft soms een duidelijke oorzaak: ijzertekort. Dit zou het geval zijn bij 23% van de vrouwen. Bovendien zou 4% onder hen lijden aan een 'echte' anemie.

Wintervermoeidheid of anemie?

In onze maatschappij, en dan nog vooral tijdens de winter, is vermoeidheid een van de meest voorkomende klachten.
Oorzaken zijn er meer dan voldoende en ze kunnen op verschillende dingen betrekking hebben: slaapgebrek, een opgejaagde levensstijl, neerslachtigheid...

Wanneer het vermoeidheidsgevoel gepaard gaat met bleekheid (onder meer van het gezicht en de slijmvliezen, zoals het tandvlees), met gevoeligheid voor infecties, een gebrek aan weerstand bij inspanning of concentratiemoeilijkheden, dan mag men stilaan beginnen denken aan een ijzertekort.
Dit tekort zal echter pas bevestigd worden na een bloedonderzoek. Onder bepaalde waarden, zal men het trouwens hebben over anemie, een gevorderde vorm van ijzertekort die soms een extra ijzerinname noodzakelijk maakt.

Verstikking van de cellen door ijzertekort

IJzer is een van de voornaamste bestanddelen van hemoglobine, een eiwit dat ervoor zorgt dat de rode bloedcellen zuurstof kunnen 'leveren' aan de verschillende lichaamscellen. Wanneer ijzer in onvoldoende hoeveelheden aanwezig is, verminderen de hoeveelheid hemoglobine en het aantal rode bloedcellen. Daardoor geraakt de zuurstof niet meer op de normale manier tot bij de lichaamscellen, wat dan weer leidt tot de hierboven vermelde symptomen.

Bijgewerkt door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 22/12/2014
Origineel artikel geschreven door op 15/12/2009

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Welke vitamines in de winter?

Vindt u het artikel interessant?