• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Winterkwaaltjes

WinterkwaaltjesDe winter heeft een hele reeks infecties voor ons in petto die weliswaar onschuldig zijn, maar ons toch "platleggen": verkoudheid, keelontsteking, hoest, … Vandaar dat u in actie moet schieten zodra de eerste symptomen opduiken, enerzijds om te vermijden dat deze kwaaltjes verergeren, anderzijds om de anderen niet te besmetten.

Verstopte neus

Een verkoudheid is een 's winters vaak voorkomende virusinfectie met als symptomen: niezen, een verstopte neus of druipneus met prikkelingen, hoofdpijn en soms lichte koorts. Er bestaat geen enkele doeltreffende remedie tegen de virussen die verkoudheid veroorzaken. Die geneest meestal spontaan na vier of vijf dagen. U kunt wel een geneesmiddel nemen dat de neus ontstopt, waardoor u weer vrij kunt ademen. U kunt ook het neusslijmvlies bevochtigen met fysiologisch serum, of waterdamp of plantenextracten (eucalyptus, den) inhaleren.

Keelschrapen

Een keelontsteking (laryngitis) wordt meestal eveneens veroorzaakt door een virus en heeft als symptomen: een pijnlijke droge hoest, slikproblemen en hoge koorts. U kunt ze snel overwinnen met ontzwellende verstuivingen, gorgeldrankjes en zuigtabletten, in combinatie met pijnstillers.U zit met een vette of droge hoest opgescheept? Let wel: de behandeling is niet dezelfde. Een vette hoest treedt meestal op bij een virale of bacteriële luchtweginfectie (laryngitis, rinofaryngitis, bronchitis, …) en mag niet onderdrukt worden met antihoestmiddelen, anders verhinderen die het vrijmaken van de luchtwegen. De secreties dreigen zich dan op te hopen in de bronchiën en een bacteriële superinfectie te veroorzaken. U moet integendeel de uitdrijving van het slijm bevorderen met slijmoplossende middelen. Ook borstthee op basis van planten, zoals tijm of zoethout, kan de slijmeliminatie bevorderen. Een droge (niet-productieve) hoest daarentegen moet u bestrijden met hoestmiddelen (siroop, zuigtabletten) en met warme, verzachtende dranken.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten