• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Wintergroenten op duizend en één manieren

Wintergroenten op duizend en één manieren

Volgende week begint de lente officieel. Maar we moeten toch nog even voortdoen met onze wintergroenten, want de eerste voorjaarsgroenten zijn er pas over een maand.

Het is goed mogelijk dat u stilaan uitgekeken bent op de wintergroenten. Maar misschien kent u ze wel niet allemaal of brengt u te weinig afwisseling in de bereidingswijze…

Groenten: klein overzicht per seizoen

De erwtjes, radijsjes en asperges zijn voor april. De eerste aubergines en tomaten mogen we in mei verwachten. Voor de komkommers en courgettes is het nog wachten tot in juni. Maar naast de drie vroege voorjaarsgroenten vindt u in de winkel natuurlijk ook andere groenten. Soms komen ze uit België, maar meestal toch uit het buitenland. Al deze groenten zijn in verwarmde serres geteeld en zelden in volle grond. Ze zijn dus allemaal veel te duur en de teeltwijze is helemaal niet milieuvriendelijk.

Wintergroenten leren bereiden, is dus zeker nuttig. Uw portemonnee en de planeet zullen er wel bij varen.

Pastinaak

Pastinaak lijkt wat op een witte wortel, maar is veel zoeter van smaak. Sommige variëteiten hebben zelfs een kruidig aroma. Maart is de laatste maand dat er nog pastinaak te krijgen is. Profiteer er dus van! De groente is bovendien makkelijk klaar te maken. Alle aardappelrecepten en wortelrecepten zijn geschikt voor pastinaak en u kunt ze op dezelfde manier klaarmaken: als puree, gratin, als soep of als bijgerecht bij gevogelte of een gebraad.

Pastinaak is vrij groot. Snij de groente dus eerst in reepjes of staafjes. Leg de gesneden stukjes wel in citroenwater, want pastinaak verkleurt.

U kunt de groente gaar stomen (8 tot 12 minuten), maar ook garen in kokend water of stoven in de pan (6 tot 10 minuten). Pastinaak bevat vrij veel koolhydraten (15%), vezels (3,4 g) en natuurlijk minerale zouten, maar ook antioxidanten.

Artikel gepubliceerd door op 16/03/2016

Vindt u het artikel interessant?