Winter: ook mijn huid gaat volop voor vitamine C!

Gepubliceerd door Jessica Xavier, gezondheidsjournaliste op 21/01/2016 - 17h19
-A +A

‘s Winters zoeken we vitamine C in kiwi’s en sinaasappelen om ons energiepeil en immuunsysteem een boost te geven. Maar vitamine C verjaagt niet alleen wintervermoeidheid, het is ook een krachtige troef om onze huid fris en jong te houden. Enkele redenen waarom we deze vitamine op het menu moeten zetten.

PUB

De troeven van vitamine C voor mijn huid

Vitamine C is een belangrijke vitamine, zowel voor ons welbevinden als voor onze gezondheid: ze krikt ons energiepeil op, bevordert de ijzeropname, speelt een rol in de bescherming van ons immuunsysteem en draagt bij tot de goede werking van het zenuwstelsel. Maar dat is niet alles. Vitamine C is ook de anti-aging vitamine bij uitstek en dus onmisbaar voor de huidverzorging. Ze stimuleert onder meer de fibroblasten - een soort cellen - in onze huid, waardoor die haar elasticiteit en stevigheid terugvindt. Daarnaast geeft ze de huid ook weer reliëf en is ze nodig voor de aanmaak van collageen. En tot slot helpt ze de vrije radicalen bestrijden die in het lichaam vrijkomen bij blootstelling aan de zon, bij stress en als we roken. Die anti-aging werking is de huidspecialisten niet ontgaan. "Vitamine C is een krachtige antioxidant met een bewezen anti-aging effect. Ze vermindert rimpels, voorkomt veroudering van de huid en verbetert de huiddikte (die neemt met het ouder worden af). Vitamine C gaat ook de overmatige productie van melanine tegen, waardoor bruine ouderdomsplekken (pigmentvlekken) lichter worden", legt anti-aging arts dr. Véronique Buckenmeyer uit. 

Al die troeven worden in de schoonheidsverzorging dan ook gretig gebruikt om hun weldoende invloed op de kwaliteit van de huid: vitamine C verbetert de huidkorrel, verheldert de teint en zorgt voor een stralende look. ‘s Winters ziet onze huid er soms wat bleekjes en dof uit. Vitamine C is dan ideaal om ze een boost te geven en weer te doen schitteren. Vergeet ook geen vitamine C in uw toilettas te stoppen als u op skivakantie gaat. De bescherming die ze biedt tegen de vrije radicalen voorkomt schade door de UV-stralen, en die zijn in de bergen agressiever. 

Vitamine C: oraal of uitwendig?

Alles hangt af van wat u wilt bereiken. Om uw immuunsysteem ‘s winters te ondersteunen, neemt u vitamine C best langs orale weg in. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor jongeren en volwassenen ligt tussen 60 mg en 100 mg (voor rokers ongeveer 120 mg/dag). ‘s Winters wordt vitamine C vooral geleverd door kiwi’s (92,7 mg/100 g), citrusvruchten (sinaasappelen 39,7 mg/100 g) en prei (17 mg/100 g)*.

Voor een antiverouderingseffect op de huid gebruikt u vitamine C het best uitwendig, als crème of serum. Een vitamine C-rijke voeding zou maar een heel beperkt effect hebben op de huidveroudering: "De biologische beschikbaarheid van orale vitamine C voor de huid (de mate waarin de werkzame stoffen in de huid terechtkomen) is klein en onvoldoende. Daarom is het beter om elke dag een crème te gebruiken die vitamine C bevat", aldus dr. Buckenmeyer.

Gepubliceerd door Jessica Xavier, gezondheidsjournaliste op 21/01/2016 - 17h19

Interview met dr. Véronique Buckenmeyer, anti-aging arts en oprichter van de website www.medecine-anti-age.com
Topically Applied Vitamin C Enhances the mRNA Level of Collagens I and III, Their Processing Enzymes and Tissue Inhibitor of Matrix Metalloproteinase 1 in the Human Dermis
Study reveals new role of vitamin C in skin protection
* Voedingsmiddelentabel Ciqual

Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
Vitamine E, de schoonheidsvitamine Gepubliceerd op 03/10/2014 - 10h51

We hebben alle vitamines nodig om ons lichaam gezond te houden, maar vitamine E onderscheidt zich vooral door haar sterke antioxiderende eigenschappen. Die zijn erg waardevol voor de huid . Waarin vinden we vitamine E en hoe gebruiken we ze?

Vitamine D: goed tegen breuken en valpartijen Geüpdatet op 15/04/2003 - 00h00

Vitamine D biedt zeer interessante perspectieven als primaire preventie van osteoporose en de bijgaande complicaties. Een kuur met vitamine D is doeltreffend, gemakkelijk, goedkoop en zowel nuttig voor mannen als voor vrouwen. Deze vitamine heeft nie...

De laatste trends in de nutricosmetica en cosmetic food Geüpdatet op 15/07/2008 - 00h00

Ze zouden bijdragen tot wat de 'schoonheid van binnenuit' wordt genoemd: de voedingsmiddelen met speciale toegevoegde actieve bestanddelen die de huid mooier, jonger, enz. maken. Het gaat concreet om de nutricosmetica (voedingssupplementen die een co...

Anti-aging crèmes: hoe ze te kiezen? Gepubliceerd op 23/04/2013 - 11h15

We hebben allemaal onze gezichtscrème en gebruiken die om onze huid mooi en langer jong te houden. Maar hoe moeten we zo'n crème kiezen en hoe springen we er doordacht mee om? Enkele basisweetjes die u altijd van pas kunnen komen.

Meer artikels