PUBLICITÉ

Wilt u zwanger worden? Mijd dan stress!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 05/10/2016 - 09h40
-A +A

Vruchtbaarheidsexperts weten al jaren dat stress niet goed is voor vrouwen die zwanger willen worden. Een nieuwe studie vergroot nu het inzicht in dit fenomeen. 

PUB

Stress is de vijand van de vruchtbaarheid

Wie heeft al niet horen zeggen dat stress nefast is voor ouders met een kinderwens? Het is een wijd verspreide gedachte, maar die ook wetenschappelijk juist blijkt te zijn. Meerdere  studies wezen al in die richting en een heel recente studie bewijst het nu en staaft dat ook met duidelijke cijfers.

De onderzoekers hebben daarvoor vierhonderd vrouwen in de geslachtsrijpe leeftijd gevolgd. Ze hielden bij wanneer de vrouwen stress hadden en wanneer hun menstruatiecyclussen vielen en legden die twee over elkaar. Vervolgens gingen ze na of de  vrouwen zwanger werden.

Het resultaat: 35% van de vrouwen werd effectief zwanger. De kansen op een zwangerschap waren groter bij de vrouwen zich algemeen minder gestrest voelden. Maar wat nog belangrijker is : als de vrouwen zware stress hadden rond de periode van de eisprong, op het moment dus dat er effectief een bevruchting kan plaatsvinden, namen de kansen op een zwangerschap sterk af. De vrouwen moesten hun stresspeil aangeven op een raster en elke keer dat ze een hokje hoger aanvinkten, daalden de kansen op een bevruchting met 46%.

Hoe wordt u stress de baas?

Het mag dus duidelijk zijn dat stress een belangrijke factor is in de kansen op een zwangerschap. Maar mensen aanraden zich niet te stressen is altijd delicaat, en het heeft vooral weinig zin. koppels die moeite hebben om tot een zwangerschap te komen, hebben namelijk net door hun problemen vaak stress, wat volkomen te begrijpen is! Gelukkig weten we ook dat de technieken van stressbeheer werken, zeker in het kader van een medisch begeleide voortplanting. Toekomstige moeders hebben er dus baat bij om nader kennis te maken met de methodes van stressbeheer.

Vrouwen die zwanger willen worden, moet dus stress leren te bekampen, maar dan wel op een manier aangepast aan de te verwachten zwangerschap. Geneesmiddelen zijn natuurlijk uit den boze. Ontspannende activiteiten zoals relaxatie zijn meer aangewezen. Ook een therapie om te leren omgaan met angst, zoals een cognitieve gedragstherapie of hypnose, kan helpen. En tot slot: ook een zachte vorm van lichaamsbeweging is een goede manier om de stress te verminderen, en het heeft ook een heel positief effect op de zwangerschap zelf.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 05/10/2016 - 09h40

Akhter, S. et al., Ann Epidemiol. 2016 Aug 20. pii: S1047-2797(16)30240-X. doi: 10.1016/j.annepidem.2016.07.015. [Epub ahead of print]

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ