Wilt u orgaandonor worden? Zet het op Facebook!

Geüpdatet door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 19/09/2012 - 15h00
-A +A

Na uw dood uw organen afstaan is een altruïstisch gebaar dat een of zelfs meerdere levens kan redden. Het is een belangrijk onderwerp dat helaas nog altijd in de taboesfeer zit. Om het meer bespreekbaar te maken lanceert FOD Volkgsgezondheid nu een nieuwe Facebookapplicatie.

PUB

Organen doneren: een originele campagne

Dankzij een nieuwe Facebookapp kunnen gebruikers van deze bekende sociale netwerksite voortaan op hun pagina aangeven dat ze na hun dood hun organen willen afstaan. De bedoeling van de overheid is om de discussie rond orgaandonatie nieuw leven in te blazen. Dat gebeurt met een grootschalige campagne van Beldonor met als motto ‘Ik kies voor het leven”. De campagne gaat op 14 oktober van start, de dag van de gemeenteraadsverkiezingen.

Orgaandonatie: zwijgen is instemmen…

Ter herinnering: de Belgische wet staat toe om na uw dood organen bij u weg te nemen, tenzij u dat tijdens uw leven expliciet geweigerd hebt of als een familielid zich ertegen verzet. In de ogenblikken meteen na het overlijden van een familielid is het voor de familie enorm moeilijk om met die lastige keuze geconfronteerd te worden. Daarom bestaat er een formulier dat u in uw gemeente kunt afgeven en waarin u expliciet te kennen geeft op de lijst van organendonoren geplaatst te willen worden. 

Initialement publié par Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste le 19/09/2012 - 15h00 et mis à jour par Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste le 19/09/2012 - 15h00

FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Organen schenken = leven schenken Geüpdatet op 16/03/2004 - 00h00

Orgaan- en weefseltransplantaties kunnen het leven redden of de levenskwaliteit verhogen van tal van patiënten met ernstige aandoeningen. In België geldt op dat vlak het principe "zwijgen is toestemmen".

Wat weet u over orgaandonatie? Gepubliceerd op 18/08/2014 - 12h14

Het afstaan van organen is een genereus gebaar. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk? Wat gebeurt er met de organen? Weet u alles wat u over dit onderwerp moet weten? Vraag en antwoord over orgaandonatie.

Meer artikels