• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  5 mening
 • Commentaren (0)

Wilt u minder eten? Vertrouw dan op uw zintuigen…

Artikel gepubliceerd door op 26/02/2013


Wilt u minder eten? Vertrouw dan op uw zintuigen…

Calorieën tellen is misschien een goede manier om kilo’s kwijt te raken. Zegt de wetenschap ons per slot van rekening niet dat vermageren alleen kan als we meer calorieën verbranden dan we binnenkrijgen?

Maar het is makkelijker, en vaak ook efficiënter, om op uw zintuigen te vertrouwen om aan een evenwichtige voeding te komen.

Het oog gebruiken om te vermageren?

U kent het aantal calorieën in bepaalde ingrediënten misschien uit het hoofd. U hoeft dus niet continu een weegschaal bij de hand te hebben om elk van uw porties te wegen. Vertrouw dan op uw ogen en volg een simpele regel: kijk naar wat er op uw bord ligt.

De helft van uw maaltijd moet uit fruit en groenten bestaan, maar wel meer groenten dan fruit.

De andere helft is voor zetmeelhoudende producten en vlees (of een andere bron van eiwitten), en dat in gelijke delen.

 

De tastzin om te zoete levensmiddelen te vermijden

Suiker kleeft, meer dan welk ander levensmiddel ook. Zo gauw u iets eet waarvan uw vingers plakken, weet u dus dat er allicht behoorlijk wat suiker in zit. U mag ervan eten, maar met mate.

Hetzelfde geldt voor vethoudende levenmiddelen. Als u er een aanraakt, blijft er wat vet op uw vingers achter en dat laat sporen na op alles wat u daarna nog vastneemt. Ook hier is de regel dus weer: verklein de dosis in de mate van het mogelijke!

 

De geur en de smaak, een andere manier om niet te veel te eten

Ook de geur en de smaak van eetwaren kunnen u helpen om niet te veel te eten. Dat is wel op een minder directe, maar net zo doeltreffende manier.

Als we eten, doen we dat namelijk niet alleen omdat we honger hebben. We eten ook gewoon voor het plezier dat levensmiddelen ons verschaffen, en dat plezier of genot halen we vooral uit de smaak en de geur ervan.

Als we ons bij het eten dus concentreren op onze reuk- en smaakzin, kan dat dan ook helpen om minder te eten.

Een bolletje ijs waarvan we elke hap aandachtig eten en ervan genieten, zal ons meer plezier verschaffen dan twee bollen die we zonder nadenken voor de televisie naar binnen werken!

 

Als u dus trek in iets krijgt, eet dan zonder schuldgevoelens. Maar schakel uw zintuigen in om overdaad te vermijden: dat is gewoon het gezond boerenverstand!

Artikel gepubliceerd door op 26/02/2013

Deze post maakt deel uit van de blog van Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste , Blog van de redactie

Vindt u het artikel interessant?
 
Bekijk ook de andere blogposts :
Calorieën: hoe meer u erover weet, hoe beter!

Door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 1/08/2011 14:18

 • rating
 • rating
 • rating
 • rating
 • rating

In New York werd in 2008 een wet goedgekeurd die de restauranthouders verplicht bij elk gerecht het aantal calorieën te vermelden. Deze aanwijzingen zijn niet altijd even nauwkeurig, maar volgens ...