• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Wilt u graag gewicht verliezen? Eet meer melkproducten!

Wilt u graag gewicht verliezen? Eet meer melkproducten!Zuivelproducten zijn vaak het zwarte schaap bij de jacht op de overtollige kilo's. Nochtans suggereert een nieuwe studie dat u er soms meer van moet eten om gewicht te verliezen...

We moeten uiteraard eerst bepalen wat we verstaan onder "meer". Een goed dieet is gebaseerd op een zeer eenvoudig principe: meer verbranden dan men eet". Dat houdt enerzijds in dat de verbruikte calorieën moeten verminderen en anderzijds dat de fysieke activiteit moet toenemen. In het menu moeten de gewoonten worden aangepast door MEER fruit en groenten te eten (vijf porties per dag: twee porties bereide groenten, twee porties fruit en één portie rauwkost), meer zetmeelhoudende producten en… meer zuivelproducten.

Bulgaars dieet

Een recente Amerikaanse studie ondersteunt het verbruik van magere melkproducten bij personen die gewicht willen verliezen. De studie werd uitgevoerd in de universiteit van Tennessee en toont aan dat de toevoeging van magere yoghurt aan een dieet doeltreffender is dan het volgen van het dieet alleen. In deze proef werden 34 obese personen willekeurig ingedeeld bij een dieetgroep (- 500 kcal/dag) MET yoghurt of een controlegroep (dieet alleen). Na drie maanden inspanningen verloren de eters van yoghurt 22 % meer gewicht (gemiddeld zes kilogram of zes tailles minder) dan de personen die enkel het vermageringsschema volgden. Nog interessanter is dat het hoofdzakelijk gaat om een afname van vet en niet van spieren: de yoghurtgroep verloor 61% vetweefsel meer, vooral vet in de buik (81% minder in vergelijking met de controlegroep).De ophoping van dit type vet (obesitas in de zogenaamde "appelvorm") is gevaarlijk voor de gezondheid: de aandoening verhoogt het risico van ontwikkeling van cardiovasculaire aandoeningen, diabetes, of zelfs bepaalde vormen van kanker. Vet verliezen op deze plaats van het lichaam is dus zeker heel positief!

Goed voor de beenderen

De personen uit de yoghurtgroep hebben elke dag gemiddeld 1100 mg calcium ingewerkt, in vergelijking met 500 mg in de controlegroep. Dat aantoonbare verschil maakt… waarschijnlijk het hele verschil! Hoewel calcium vooral gekend is om zijn positieve effecten voor het beenderengestel, bevinden zich namelijk elders dan in het geraamte (bloed, spieren, vetweefsel) kleine hoeveelheden die er een cruciale rol spelen voor de gezondheid… Steeds meer theorieën wijzen op het belang van het calciumgehalte in het regelen van het lichaamsgewicht. Calcium zou een essentiële functie kunnen uitoefenen in het enzymmetabolisme van vetweefsel: het zou de verbranding stimuleren EN de opslag van vetten afremmen.

Artikel gepubliceerd door op 06/05/2003

Bronnen: Zemel MB et al. FASEB 2003;17,5:A1088.

Vindt u het artikel interessant?