PUBLICITÉ

Wijsheidstanden: wanneer moet u ze laten trekken?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 08/04/2013 - 08h43
-A +A

De wijsheidstanden of verstandskiezen hebben geen onmiddellijk nut en ze kunnen complicaties veroorzaken.

Ze worden gevormd in de kindertijd, soms alle vier, soms maar drie, twee of één. Sommige mensen hebben er zelfs geen.

Meestal komen ze erdoor tussen 18 en 25 jaar en dat kan gepaard gaan met pijn.

Welke complicaties kunnen een reden zijn om de wijsheidstanden te laten trekken?

PUB

Wijsheidstanden trekken bij infecties

Heel vaak kunnen de wijsheidstanden niet door omdat er iets in de weg zit. Dan blijft de tand gedeeltelijk onder het tandvlees zitten, waardoor er een holte ontstaat waarin de bacteriën zich volop kunnen ontwikkelen en echte infectiehaarden worden. In dit geval zal de arts antibiotica voorschrijven en een ontsmettende lotion voor lokaal gebruik. Bij terugkerende infecties is het daarentegen wenselijk om de wijsheidstanden te trekken.

In de weefsels rond de wijsheidstanden kunnen zich infecties ontwikkelen zoals pericoronaritis (ontsteking van tandvlees rond een nog niet volledig doorgebroken tand), cysten, enz. Dan is trekken noodzakelijk.

Er kan zich ook cariës vormen op de wijsheidstanden. Maar door hun atypische vorm is de behandeling van cariës hier soms moeilijker. Een gaatje op de tweede, aangrenzende kies kan zich ook verspreiden en een wijsheidstand aantasten.

Goed om te weten:

Complicaties door infecties komen het vaakst voor bij de wijsheidstanden van de onderkaak.

Als de wijsheidstanden op de andere tanden drukken

Als de wijsheidstanden doorbreken, kunnen ze op de andere tanden gaan duwen en de naburige tanden of wortels beschadigen.

Dan moeten ze getrokken worden.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 09/04/2013 - 08h43 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 08/04/2013 - 08h43

Entretiens de Garancière, 2004. Florent Sury, Service de chirurgie maxillo-faciale et stomatologie, CHU Trousseau, Tours, 45ème Journées de formation médicale continue, 2007, http://fmc.med.univ-tours.fr/Pages/JS2007/Brezze-FMC07/ressources-ppt/jeudi/12-SURY.pdf.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ