Wijsheidstanden of verstandskiezen

Geüpdatet door Dr Sophie Emmanuelli, tandarts op 08/04/2015 - 16h45
-A +A

Als we volwassen zijn, hebben we normaal 28 tanden die symmetrisch verdeeld zijn over onze mond.
Sommige mensen hebben daar bovenop ook nog wijsheidstanden, dat is de derde grote kies achter in de mond. Het zijn echte overblijfselen van onze primitieve voorouders. Er zijn mensen met vier wijsheidstanden, andere hebben er maar drie,  twee, of zelfs maar één. Als deze tanden plaats genoeg hebben om erdoor te komen,  verschijnen die meestal rond de leeftijd van 17 of 18 jaar.

PUB

Waarom moeten wijsheidstanden getrokken worden?

Soms kunnen de wijsheidstanden zich door plaatsgebrek niet behoorlijk ontwikkelen en komen ze er maar gedeeltelijk door (een deel van de kroon komt door het tandvlees, maar het andere blijft eronder zitten) of zelfs helemaal niet (ze blijven dan in het bot vastzitten).

Deze wijsheidstanden kunnen vroeg of laat ontstoken raken of proberen om erdoor te komen en daarbij de andere tanden beschadigen.

Als ze helemaal uitkomen, zijn ze door hun plaats zo ver achteraan in de mond (achter de twee kiezen) anderzijds moeilijk bereikbaar bij het poetsen en daardoor vatbaarder voor cariës. Tandartsen raden daarom vaak aan om deze tanden te trekken, soms als er een probleem bestaat, soms ook preventief om problemen te voorkomen.

 

Wanneer moeten wijsheidstanden getrokken worden?

  • Bij een infectie van het weefsel rond de wijsheidstand (pericoronaritis).

Dat is de meest voorkomende infectie bij wijsheidstanden. Ze treedt op bij wijsheidstanden die maar gedeeltelijk uit het tandvlees steken. Etensresten kunnen zich dan gaan ophopen tussen het tandvlees dat de tand bedekt en de tand zelf. Na een periode van ontsteking volgt dan een heel pijnlijke infectie en een dringend bezoek aan de tandarts.

Die zal dan eerst de infectie onder controle proberen te krijgen met antibiotica en tijdens die eerste afspraak ook het tandvlees reinigen (spoelen) om de etensresten te verwijderen.

In een volgende sessie zal hij de tand trekken als hij vermoedt dat de situatie zich kan herhalen.

  • Bij cariës

De wijsheidstanden zijn door hun specifieke situatie heel moeilijk te behandelen waardoor het opnieuw voorkomen van cariës niet uitgesloten is.

Daarom stelt de tandarts soms noodgedwongen voor om de tanden te trekken bij cariësletsels op die tanden.

  • Bij beschadiging van de naburige tanden

De derde kies kan cariës en parodontale ziekten overdragen op de tanden ernaast.

  • Bij pijn

Bij cariës, een ontsteking of een infectie die pijn veroorzaken, zullen de wijsheidstanden moeten getrokken worden.

  • Om het scheefgroeien van tanden te voorkomen

De ontwikkeling van de derde kies op de tandboog kan de stand van de tanden gaan veranderen en ervoor zorgen dat ze scheefgroeien. In dat geval kan het nodig zijn om die tanden te trekken en het scheefgroeien zo tegen te gaan.

  • Om orthodontische redenen

Als er een orthodontische behandeling nodig is en de wijsheidstanden in de weg zitten of de goede afloop van de behandeling in het gedrang kunnen brengen, kan het zijn dat de wijsheidstanden moeten getrokken worden.

Initialement publié par Dr Sophie Emmanuelli, tandarts le 05/06/2012 - 11h27 et mis à jour par Dr Sophie Emmanuelli, tandarts le 08/04/2015 - 16h45
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Wijsheidstanden: wanneer moet u ze laten trekken? Gepubliceerd op 08/04/2013 - 08h43

De wijsheidstanden of verstandskiezen hebben geen onmiddellijk nut en ze kunnen complicaties veroorzaken. Ze worden gevormd in de kindertijd, soms alle vier, soms maar drie, twee of één. Sommige mensen hebben er zelfs geen. Meestal komen ze erdoor tu...

Preventie van osteoporose en verzorging van het gebit Geüpdatet op 18/03/2002 - 00h00

Alle vrouwen in de menopauze vrezen de meeste veranderingen die ze zullen doormaken: verandering van het figuur, risico op osteoporose, enz. Maar ook het gebit verandert. Als u uw stralende glimlach wilt bewaren, breng dan gauw een bezoek aan de tand...

Meer artikels