PUBLICITÉ

Wij praten onvoldoende over het onbehagen op het werk

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 15/07/2008 - 00h00
-A +A

Het zijn niet uitsluitend de pesterijen die sommigen doen afzien op het werk. Geweld, moeilijkheden, stress, een gevoel van onbehagen kunnen eveneens pijn doen: zowel de ondernemingen als de werknemers hebben het vaak moeilijk om zich hiertegen te wapenen. De problemen benoemen is vaak al een eerste stap om er zich tegen te kunnen verzetten.

PUB

Professionele stress

Stress op het werk is het gevolg van een onevenwicht tussen het gevraagde werk en de capaciteiten van de persoon in kwestie om aan die vraag te beantwoorden. Deze stress leidt gewoonlijk tot vermoeidheid, slaapstoornissen, depressiviteit… Daarbij komt nog een verhoogd risico op cardiovasculaire ziekten en op aandoeningen van het bewegingsapparaat. Professionele stress is echter geen probleem dat de zwakste personeelsleden treft. Iedereen, op elk niveau van de hiërarchie, kan er het slachtoffer van worden: wij kunnen allemaal last krijgen van stress op een of ander ogenblik van onze professionele loopbaan. Fundamenteel gezien, veroorzaakt het werk nochtans geen stress. Er bestaat ook geen goede of slechte stress, alleen maar acute (punctuele) of chronische stress.

Ongehoord gedrag en fysieke agressie

Onder geweld van buitenaf, verstaan we beledigingen, bedreigingen, fysieke of psychologische agressie door mensen die vreemd zijn aan de onderneming (klanten, toevallig aanwezige mensen…) tegen werknemers die zich op het werk bevinden. Deze uitingen van geweld brengen de gezondheid, de veiligheid en het welzijn van de werknemer in gevaar. Zij kunnen leiden tot angst, motivatieverlies, vrees om naar het werk te gaan en depressies.
Plotse gewelddaden die gepaard gaan met een gevoel van een naderende dood, zoals bij een hold-up bijvoorbeeld, veroorzaken onmiddellijk symptomen van een emotionele shock (verbijstering, neerslachtigheid, geschreeuw, agressiviteit…), die dikwijls gevolgd worden door anxiodepressieve stoornissen, fobieën, slapeloosheid, nachtmerries en soms posttraumatische stress (agressief gedrag, verslavingen…).

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 15/07/2008 - 00h00 Colloquium amSn (een Franse medisch-sociale organisatie); Europees Agentschap voor de veiligheid en de gezondheid op het werk, juni 2008.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ