• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Wie mooie tanden wil, moet er iets voor doen

Wie mooie tanden wil, moet er iets voor doen Ook al is het gebruik van tandenborstel en tandpasta één van de courantste gewoonten in ons dagelijks leven, je moet ze nog correct gebruiken om er baat bij te hebben!

Bijna even oud als de wereld

De eerste tandenborstel is Chinees en dateert uit het jaar 1000, ook al is de gewoonte om zijn tanden te poetsen nog ouder. In Europa vindt ze ingang eind 18de eeuw, maar in die tijd is de tandenborstel nog een luxevoorwerp. Rond 1930 doet de eerste plastic tandenborstel met nylondraden zijn intrede. Sindsdien heeft ze verschillende evoluties gekend: een meer geprofileerde, compactere kop om de moeilijkst toegankelijke zones te kunnen bereiken; rondere, soepeler haren die speciaal zijn ingeplant om de ruimte tussen de tanden grondiger te kunnen reinigen; elementen in rubber om het tandvlees te masseren en vlekken op het tandoppervlak te verwijderen; een ergonomischer handvat enz. Ook tandpasta is al eeuwenoud. In de loop van de jaren werden er allerlei werkzame bestanddelen aan toegevoegd om tandproblemen te voorkomen of te genezen.

"Collaterale" schade

Niet alleen de manier, duur en frequentie van het tanden poetsen, maar ook het soort tandpasta en de kwaliteit van de tandenborstel zijn van kapitaal belang voor een goede tandhygiëne. Een studie heeft aangetoond dat uw tanden poetsen met een versleten tandenborstel of een borstel met beschadigde haren niet alleen minder doeltreffend is, maar ook nefaste gevolgen kan hebben (schuren, overgevoeligheid) voor tanden en tandvlees. Tandartsen raden aan om uw tandenborstel te vervangen om de drie maanden of zodra hij versleten is.

Artikel gepubliceerd door op 08/02/2005

Bronnen: Persbericht "La santé de nos dents garantit la beauté de notre sourire!" ('Geen mooie glimlach zonder gezonde tanden!'), Colgate, augustus 2004.

Vindt u het artikel interessant?