Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste

Wie mag er eieren eten en wie niet?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 03/05/2010 - 00h00
-A +A

Je hoort nog altijd heel vaak dat mensen met te veel cholesterol weinig eieren mogen eten. Welnu, dat klopt niet. Allereerst geldt die regel alleen voor diabetespatiënten. Bovendien hebben nieuwe studies aangetoond dat eieren bij het ontbijt de totale dagelijkse calorie-inname helpen verminderen en ons zelfs doen vermageren...

Eieren bevatten veel cholesterol. Ja, maar...


Eieren, of liever: eigeel, zijn rijk aan cholesterol, dat is onbetwistbaar zo (ongeveer 225 mg cholesterol voor een middelgroot ei, d.w.z. 390 mg /100 g). Vandaar dat personen met te veel cholesterol lange tijd de raad kregen om hun eiconsumptie te beperken tot 3 per week. Sindsdien is uit studies gebleken dat het allemaal toch niet zo simpel ligt. Zo hebben eieren eigenlijk weinig effect op het cholesterolgehalte in het bloed (1). Ze beïnvloeden dan ook heel weinig het risico op hart- en vaatziekten. Vandaar dat eieren ondertussen weer hun plaats hebben gekregen in het anticholesteroldieet. De huidige aanbeveling luidt: tot 6 eieren per week, op voorwaarde dat u zuinig omspringt met verzadigde vetzuren en transvetzuren, en die zitten vooral in: rood vlees, kazen, room, boter, gebak en industriële koekjes.

Mag een eitje bij het ontbijt?


Wie eieren eet bij het ontbijt , neemt automatisch minder calorieën in bij de volgende maaltijden. Onderzoekers schotelden een aantal vrijwilligers een aantrekkelijk buffet voor, 3 uur nadat ze één van de volgende twee types ontbijt hadden genomen: 3 roereieren en ½ snede brood, of een stuk briochebrood en 200 g light kwark. Wie eieren at, nam 112 calorieën minder in bij het buffet dan de anderen, en 400 minder calorieën tijdens de 24 uur daarop (2). Eieren bij het ontbijt zorgen sneller voor een verzadigingsgevoel, waardoor u de rest van de dag automatisch minder calorieën inneemt.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 03/05/2010 - 00h00 (1) Gray J. et coll., British Nutrition Foundation Nutrition Bulletin, 34: 66-70, 2009. (2) Ratliff J. et coll., Nutr. Res. 30 (2): 96-103, 2010. (3) Vander W. et coll., International Journal of Obesity, 32 (10): 1545-51, 2008. (4) Djoussé L. et coll., Am. J. Clin. Nutr., 87: 964-9, 2008.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Mag ik met een gerust gemoed eieren eten? Gepubliceerd op 01/10/2013 - 11h41

Eieren zitten vol cholesterol, dat weet iedereen! En toch is het zo zeker nog niet. En veel minder mensen weten dat eieren rijk zijn aan omega 3, tenminste als je de juiste eieren weet uit te kiezen. Trouwens, goed of slecht, hoe dikwijls mag men eie...

Waarom moeten we meer omega 3 eten? Geüpdatet op 17/06/2014 - 11h32

Waarom moeten we meer omega 3 eten? Deze vraag beantwoorden is zeer eenvoudig: omdat we steeds minder omega 3 eten en steeds meer omega 6. Maar hoe is het zover kunnen komen? En waarom is het evenwicht tussen omega 3 en omega 6 zo belangrijk?

Omega 3 en omega 6: een subtiel evenwicht Geüpdatet op 19/04/2010 - 00h00

Iedereen heeft het over omega 3 , de waardevolle vetzuren die we tekortkomen en waarvan de effecten zo heilzaam zijn voor de gezondheid. Het volstaat nochtans niet de aanvoer van omega 3 te verhogen om te genieten van de voordelen ervan. Hoe komt dat...

De omega 3-top tien van levensmiddelen Geüpdatet op 17/10/2011 - 14h33

Iedereen weet intussen al wel dat vis veel omega 3 bevat. Maar er zijn nog producten die onze dagelijkse behoefte kunnen helpen dekken. We zetten de tien levensmiddelen met het hoogste omega 3 -gehalte op een rijtje. Zet ze regelmatig op uw menu en p...

Meer artikels