Wie kilo’s kwijt wil, moet vooral niet diëten!

Wie kilo’s kwijt wil, moet vooral niet diëten!

Nu de vakantie voor de deur staat, doen de diëten weer hun intrede in de vrouwenbladen. Maar welk dieet moeten we kiezen? Geen enkel, antwoordt voedingsdeskundige Patrick Van Alphen resoluut.

Diëten is de beste manier om te verdikken

Vraag alle voedingsdeskundigen die mensen met obesitas behandelen naar hun mening over diëten en ze zullen bijna allemaal hetzelfde antwoorden: hun patiënten hebben een hoop diëten uitgeprobeerd, maar zijn er niet mee vermagerd. Integendeel zelfs! Kuren veronderstelt dat u tijdelijk een inspanning leveren, maar daarmee kunt u geen blijvend gewichtsverlies bereiken!

Laat u dus niet verleiden door wonderdiëten die u een gewichtsverlies van vijf kilo in twee weken beloven.

 

Beter leren eten

De enige manier om eens en voorgoed uw overtollige kilo’s kwijt te raken is uw eetgewoonten herzien, bewegen en geduld oefenen. Als u nog geen 40 jaar bent, kunt u door andere en betere eetgewoonten op een gewichtsverlies van twee tot vier kilo per maand hopen. Als u ouder bent, op één tot twee kilo. Om nog meer te vermageren moet u zichzelf te veel beperkingen opleggen en zult u gegarandeerd weer bijkomen zo gauw u weer normaal gaat eten.

Maar wat moeten we verstaan onder "goed eten"? Volgens Patrick Van Alphen moeten we daarvoor terugkeren naar de voeding van onze voorouders. Wat houdt dat in?

 •  ‘s Morgens eten als een koning: het ontbijt moet de stevigste maaltijd van de dag zijn (volkorenbrood, eieren, omega 3, ham, melkproducten).
 •  ‘s Middags eten als een prins: het middagmaal is een volwaardige maaltijd die bestaat uit vlees, groenten en - met mate - zetmeelhoudende producten.
 • ‘s Avonds eten als een bedelaar: het avondmaal moet licht zijn en mag geen zetmeelhoudende producten bevatten. ’s Winters kan dat een soep van groene groenten zijn met wat vlees en een paar sneetjes volkorenbrood, ’s zomers een gemengde salade.

Daarnaast moet u ook de gewoonte aannemen om alles wat suiker bevat uit uw voeding te bannen.

Bijgewerkt door gezondheidsjournaliste, Elise Dubuisson op 26/05/2015
Origineel artikel geschreven door op 30/04/2012

Bronnen: Patrick Van Alphen, voedingsdeskundige in het Brussels Weight Loss Center CHU Saint-Pierre

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Ananasdieet

 • Ananas heeft al decennialang de diepgewortelde reputatie een vrucht te zijn die de overtollige kilo's doet verdwijnen, ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating