• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Wie is ooit op het idiote idee gekomen om de school uit te vinden?!

Wie is ooit op het idiote idee gekomen om de school uit te vinden?! Britse wetenschappers hebben vastgesteld dat de jongste leerlingen van de klas meer stress hebben dan hun oudere klasgenoten.

Bedreigend voor de geestelijke gezondheid

Een team wetenschappers van het Department of Child and Adolescent Psychiatry van het King's College in London observeerde meer dan 10.000 Britse kinderen tussen 5 en 15 jaar. Ze stelden hun - en ook hun ouders en leerkrachten - een hele reeks vragen over de talloze aspecten van het schoolleven (relaties met de klasgenoten, schoolresultaten enz.), en constateerden daarbij dat de jongste leerlingen van de klas meer stress hebben dan de anderen. Die stress is weliswaar niet vergelijkbaar met de zware stress bij een gezinsprobleem of een ongeval, maar vormt toch een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid, aangezien zoveel kinderen er last van hebben.

Geen seizoensdepressie

In het Britse onderwijssysteem begint het schooljaar niet voor alle leerlingen op hetzelfde moment. In Engeland en Wales begint het schooljaar (zoals bij ons) in september. De oudste kinderen van de klas zijn er geboren in september, de jongsten in augustus van het jaar nadien. In Schotland daarentegen begint het nieuwe schooljaar in maart, zodat de oudste leerlingen geboren zijn in maart en de jongste in februari van het daaropvolgende jaar. (In België wordt de schoolleeftijd bepaald van januari tot december van hetzelfde jaar). Dat verschil lijkt volgens dokter Robert Goodman en zijn team het stressniveau van de leerlingen niet te beïnvloeden.

Artikel gepubliceerd door op 09/09/2003

Bronnen: British Medical Journal 2003 ; 327 :472-475.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten