Wie is bang van doping?

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer op 05/08/2003 - 00h00
-A +A

Waarom moet doping bestreden worden en in naam van welk principe mag men sporters beletten om geneesmiddelen te gebruiken om beter te presteren?

PUB

De strijd tegen doping ontstond halverwege de jaren 60, om de gezondheid van sporters te beschermen. In die tijd slikten heel wat sporters massa's amfetamines, en na enkele jaren was hun lichaam letterlijk uitgeput door de geleverde inspanningen. Heel wat toenmalige kampioenen stierven een vroegtijdige dood: Bobet, Anquetil, Coppi enz. Pas op de Olympische Spelen van 1968 werden de deelnemers voor het eerst gecontroleerd op doping. Vandaag is de situatie sterk veranderd. Allereerst omdat er nieuwe, enorm doeltreffende stoffen op de markt zijn gekomen, zoals erytropoëtine, beter bekend als EPO. Ten tweede omdat een hele reeks verboden producten, waaronder het groeihormoon, nog altijd niet opgespoord kunnen worden, waardoor sporters ze nog altijd straffeloos kunnen slikken. Ten slotte is de sport uitgegroeid tot een echte industrie met steeds hogere spektakeleisen. Er gaan trouwens heel wat stemmen op om het geweer van schouder te veranderen. Velen vinden namelijk dat repressie mislukt is als methode om verslaving te bestrijden, en klagen de huidige hypocrisie aan, met sportinstellingen die aan de ene kant voor spektakel moeten zorgen en aan de andere kant antidopingregels moeten doen naleven die ingaan tegen hun eigen belangen.

Geïnstitutionaliseerde fraude

In heel wat landen, waaronder België en Frankrijk, is doping niet alleen verboden door het sportreglement, maar is ze ook strafbaar, waardoor de politie doeltreffender kan optreden. Er kunnen dan grondiger biologische analyses uitgevoerd worden (bloed, haren) dan de traditionele urinecontrole. Verder is het op die manier mogelijk om de bagage te doorzoeken, verdachten te ondervragen, leveranciers aan te houden, netwerken te ontmantelen enz. Deze gerechtelijke procedures brachten fameuze schandalen aan het licht, zoals de Festina-affaire in Frankrijk of doping in het Italiaanse voetbal. Naast al deze onderszoeksperikelen is uit deze dossiers echter vooral gebleken dat er geïnstitutionaliseerde fraude in het spel is. Vandaar dat de vraag rijst: moeten we niet ophouden deze plaag te bestrijden en terugkeren naar de toestand begin jaren 60, toen doping nog niet strafbaar was?

Gaan we naar Amerikaanse toestanden?

Heel wat waarnemers aarzelen niet langer om de vraag openlijk te stellen. Het is echter allerminst een rooskleurig perspectief. Allereerst zouden al diegenen die op een gezonde manier aan sport doen, gestraft worden. Want wie doping gebruikt, verplicht zijn tegenstanders om hetzelfde te doen, waardoor alle fairplayregels met voeten getreden worden. We kunnen het probleem echter ook sociologisch bekijken. Sporters zijn heel vaak een model voor jongeren op zoek naar hun identiteit. Ze dragen hetzelfde kapsel als David Beckham, dragen de schoenen van Shaquille O'Neal enz. Als er een te grote tolerantie is ten aanzien van doping, bestaat het gevaar dat alle lagen van de bevolking binnenkort massaal hun toevlucht nemen tot pepmiddelen. Ook hier beschikken we over een tragisch voorbeeld uit de States. Zo heeft de Amerikaanse regering de strijd tegen doping volledig opgegeven. Gevolgen: miljoenen kinderen dromen ervan om op de superstars te lijken, danig opgeblazen door het gebruik van anabolica. Daardoor is de illegale markt van de steroïden sterk gegroeid; ze wordt geraamd op zo'n 750 miljoen dollar! Achter de dopingproblematiek schuilt dus ook een maatschappelijke problematiek: welk soort samenleving willen we? In een tijd waarin de druk om alle problemen op te lossen met nieuwe geneesmiddelen (DHEA, Prozac, Viagra enz.) enorm hoog is, kan DOPINGVRIJE sport bewijzen dat exploten ook perfect mogelijk zijn zonder chemische middelen…

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer op 05/08/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Weg met doping Geüpdatet op 02/07/2002 - 00h00

Doping is een ramp, zowel bij beroeps- als bij amateursporters. De Franse Gemeenschap heeft het decreet van vorig jaar aangevuld en neemt maatregelen om het decreet toe te passen.

Eerste slachtoffer van doping : het hart Geüpdatet op 11/02/2003 - 00h00

Doping kan hoge bloeddruk veroorzaken, en hoge bloeddruk is een risicofactor van hart- en vaatziekten, wat bij inspanning kan leiden tot een infarct. De artsen willen opnieuw waarschuwen voor de gevaren van doping.

Wat is hematocriet? Gepubliceerd op 28/04/2015 - 14h48

Het hematocriet gehalte wordt door sporters vaak beschouwd als een indicator van hun conditie. Hoe hoger het gehalte, des te beter! De realiteit zit echter veel complexer in mekaar.

Welke voedingssupplementen voor sporters? Gepubliceerd op 04/11/2016 - 12h49

Als u regelmatig aan sport doet, hebt u zich misschien al laten verleiden door voedingssupplementen die sportprestaties moeten verbeteren. Serge Pieters is voedingsdeskundige en gespecialiseerd in sport. Hij vertelt er ons meer over.

Meer artikels