Wereldpremière: vrouw krijgt kind na baarmoedertransplantatie

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 06/10/2014 - 17h10
-A +A

Voor het eerst is een vrouw bevallen nadat ze een baarmoedertransplantatie had ondergaan. Moeder en kind maken het goed.

PUB

Allereerste zwangerschap na een baarmoedertransplantatie

De kersverse moeder is een Zweedse vrouw die door een genetische afwijking zonder baarmoeder was geboren. De transplantatie werd bij de 36-jarige vrouw uitgevoerd nadat eerst eicellen uit haar lichaam waren weggenomen. Die zouden dan later via in-vitrofertilisatie bevrucht worden. De elf embryo’s die zo werden verkregen, werden ingevroren. Eén embryo werd een jaar na de transplantatie in de baarmoeder ingeplant. Eenendertig weken later werden een jongetje geboren. Het woog 1,775 kg en is in goede gezondheid.

 

Een veelbelovende ontwikkeling

Deze wereldpremière opent nieuwe perspectieven voor de vele vrouwen die zonder baarmoeder geboren worden. Dat geldt zeker voor acht andere Zweedse vrouwen die ook in 2013 een baarmoeder ingeplant kregen, telkens van een levende donor.

Het zal zeker nog jaren duren voor het gebruik van de techniek routine zal zijn. Maar het is zeker een hele stap vooruit. Eerdere pogingen - zoals in Saudi-Arabië in 2000 en in Turkije in 2011 - waren telkens mislukt.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 06/10/2014 - 17h10

The Lancet, octobre 2014.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Kanker en vruchtbaarheid en cryotherapie Geüpdatet op 24/04/2007 - 00h00

Chemotherapie en radiotherapie bij kankerpatiënten hebben vaak onvruchtbaarheid als gevolg. Sinds een aantal jaren wordt cryobewaring aangeraden om eierstokweefsel te bewaren zodat vrouwen dat weefsel terug ingeplant kunnen krijgen wanneer ze opnieuw...

Gen en ethiek Geüpdatet op 29/04/2002 - 00h00

De genetica is er de laatste jaren flink op vooruitgegaan. Die nieuwe technologische ontwikkelingen hebben echter tal van ethische, filosofische en morele vragen doen rijzen. De Koning Boudewijn-stichting heeft een conferentiedag gehouden om over dat...

Meer artikels