• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Wereldbeker voetbal: let op uw oren

Wereldbeker voetbal: let op uw orenVuvuzela's, toeters, fluitjes, maar ook trommels en nationale volksliederen, zijn allemaal geluidsbronnen waarvoor supporters op hun hoede moeten zijn tijdens het WK voetbal. In een stadion, in het bijzonder tijdens een evenement van deze omvang, stijgt het geluidsniveau snel tot ongekende hoogtes, wat het gehoor kan beschadigen, soms zelfs op onomkeerbare wijze...

Vuvuzela's en toeters: meer dan 123 decibels!


De vuvuzela is een van de belangrijke gespreksonderwerpen tijdens deze wereldbeker voetbal. Het gaat om een bijna één meter lange toeter, die in de Zuid-Afrikaanse stadions door voetbalsupporters gebruikt wordt. Het krachtig instrument produceert een geluid van 123,4 decibels.
Dit geluid werd in een geluiddichte ruimte gemeten door Phonak, een fabrikant van hoorapparaten. Tijdens dit 'Hear the World'-project, werden ook andere instrumenten getest. Zo werd ontdekt dat de gewone toeter, die Europese supporters gebruiken, het geluidsniveau van de vuvuzela nog overtreft: 123,6 dB! Maar ook de trommel (122,2 dB), de gezongen volksliederen (121,6 dB), fluitjes (121,8 dB) en de misthoorn (121,4 dB) produceren een hoog geluidsniveau.

Het geluidsniveau in de stadions is een echt gevaar voor het gehoor


Het probleem is dat zulke geluidsniveaus een reëel gevaar betekenen voor het gehoor. Oordeel zelf maar: volgens de Wereldgezondheidsorganisatie, ligt de risicogrens op 85 dB!
Volgens een onderzoek uitgevoerd tijdens een wedstrijd uit de Franse eerste klasse, worden de supporters gedurende meer dan twee uur onderworpen aan een geluidsniveau van meer dan 100 dB en aan pieken van 140 dB, echt op de pijngrens dus. 11 deelnemers aan het onderzoek meldden achteraf een duidelijke vermindering van het gehoor ten gevolge van die voetbalwedstrijd.
Ook de spelers klagen regelmatig over een vermindering van hun concentratievermogen ten gevolge van het lawaai...

Artikel gepubliceerd door op 15/06/2010

Bronnen: "Le Quotidien du Médecin", 28 mei 2010; De Wet Swanepoel, James W. Hall, South Africa Medical Journal, juni 2010.

Vindt u het artikel interessant?