• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Welke voorzorgen nemen bij soepele en wegwerplenzen?

Welke voorzorgen nemen bij soepele en wegwerplenzen?

Of hij nu één dag, één maand of één jaar bedraagt, de levensduur van contactlenzen kunt u best niet overschrijden. Want hygiëne bij lenzen is noodzakelijk! Doet u het toch, dan zou u geconfronteerd kunnen worden met onaangename verrassingen...

Maar wat gebeurt er wanneer men die lenzen te lang draagt?


Myopen (bijzienden), hypermetropen (verzienden), presbyopen of astigmaten… steeds meer mensen opteren voor soepele wegwerplenzen. Deze zijn groter en bieden meer comfort dan harde contactlenzen en hun levensduur bedraagt één dag tot één jaar. Toch gebeurt het nogal vaak dat mensen die gekozen hebben voor wegwerplenzen vergeten of verzuimen ze tijdig te vervangen. "Omdat ze niet ontworpen zijn om lange tijd te gebruiken, worden de lenzen breekbaar zodat ze uiteindelijk gaan scheuren", verklaart dr. Dita Frankental, oftalmologe aan het Universitair Ziekenhuis Sint-Pieter (Brussel). "De stukjes lens komen dan terecht in de plooi van het ooglid. Onlangs heb ik bij een patiënte nog vier stukjes lens moeten verwijderen! Naast het onaangename gevoel van vreemde voorwerpen in het oog, kunnen die stukjes lens heel snel een ontsteking veroorzaken."

Draag uw lenzen geen 24 uur op 24

Zachte of soepele lenzen draagt u best niet 24 uur op 24. Dr. Frankental dringt aan op het uitdoen van de lenzen tijdens de nacht: "Het hoornvlies heeft de zuurstof nodig die in de lucht aanwezig is. Contactlenzen vormen een scherm tussen het hoornvlies en de lucht. Als het hoornvlies zuurstof tekortkomt, zullen de bloedvaten van het bindvlies zich ontwikkelen en het hoornvlies inpalmen. Het oog wordt rood en er kan een abces ontstaan dat tot blindheid kan leiden. Gelukkig zijn dergelijke gevallen uitzonderlijk omdat de mensen tijdig reageren."
Kortom, men kan niet ongestraft spelen met de levensduur en het dragen van corrigerende lenzen. Toch gebeurt het dat, om een of andere reden, de lenzen niet tijdig kunnen vervangen worden. Om in dergelijke gevallen problemen te vermijden, dringen enkele voorzorgsmaatregelen zich op: "Het is belangrijk om uitsluitend onderhouds- en bewaringsproducten te gebruiken die speciaal voor lenzen bestemd zijn, vermeldt dr. Frankental. Sommige mensen gebruiken kraanwater, wat zeker geen goed idee is! Kraanwater bevat immers amoeben die, via de lenzen, het hoornvlies kunnen bereiken en ontstekingen kunnen veroorzaken. Daarom moeten de lenzen ook altijd behandeld worden met zeer zuivere en droge handen."

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/04/2015
Origineel artikel geschreven door op 22/07/2009

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Lenzen: hygiëne en veiligheid

Vindt u het artikel interessant?