• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Tips (0)

Welke voorzorgen in de bergen?

Welke voorzorgen in de bergen?

Wintersport is zeer heilzaam

Om de bergen te bedwingen, is toch voorzichtigheid geboden!

Hoe ontstaat hypoxie?

Op grote hoogte daalt de partiële zuurstofdruk.

En aangezien de behoeften van onze spieren dezelfde zijn als op zeeniveau, riskeren we min of meer ernstige hypoxie, d.w.z. zuurstoftekort.

Er ontstaan dan twee compensatiemechanismen: de ademhaling en de hartslag versnellen.

Sommigen kunnen daar zeer goed tegen, anderen krijgen last van misselijkheid, koorts, migraine en slapeloosheid. Dat hangt af van persoon tot persoon en is ook een kwestie van gewoonte.

Wie zelden naar de bergen trekt, kiest dan ook beter een vakantieoord onder de 1.500 meter, terwijl gewende bezoekers hoger mogen mikken….

Deze ongemakken verdwijnen meestal na enkele dagen, en het lichaam compenseert het zuurstoftekort door gewoon de samenstelling van het bloed te wijzigen. Onder invloed van een hormoon, de befaamde erytropoëtine (EPO), begint ons lichaam nieuwe rode bloedcellen aan te maken als reactie op het zuurstoftekort.

Wat u niet mag doen

Toch moeten sommigen, met name astmalijders, voorzichtig zijn.

Het bronchiale systeem kan de koude, droge berglucht niet altijd opwarmen en bevochtigen. Voeg daar de inspanningen bij van een dagje skiën en dat volstaat soms om een reactioneel bronchoplasma te veroorzaken dat heel sterk op een astma-aanval lijkt.

Vandaar dat u uw hals moet beschermen door een rolkraag en een sjaal te dragen, en langs de neus moet ademen in plaats van langs de mond, ook al lijkt dat vreemd. Het "haartjestapijt" dat de neusgangen bekleedt, verwarmt immers de koude lucht nog vóór ze in de longen terechtkomt.

Terug in het skioord moet u andere voorzorgen nemen tegen de bruuske temperatuursverandering.

 • Denk eraan om overdag de lucht van uw logeervertrekken te bevochtigen met luchtbevochtigers of door uw kousen te drogen op de radiator.
  's Nachts moet u de verwarming uitzetten en lekker onder de dekens kruipen.
  In de bergen staan we voortdurend bloot aan de buitenkou en aan de droge, warme binnenlucht.
  Dat alles kan angina, tracheïtis (luchtpijpontsteking), bronchitis en andere aandoeningen veroorzaken die makkelijk overgedragen worden en 's nachts bevorderd worden als de verwarming blijft aanstaan en droge, warme lucht produceert die het neusslijmvlies irriteert en zijn natuurlijke afweer uitschakelt. 

 • Wees ook op uw hoede voor de zonnestralen: ze worden versterkt door al die weerkaatsende oppervlakken.
  Smeer de blootgestelde lichaamsdelen in met zonnecrèmes met hoge beschermingsfactor en draag altijd uw zonnebril.
  Op die manier vermijdt u de gevreesde sneeuwblindheid, waarbij u het gevoel hebt dat er tientallen zandkorreltjes onder uw oogleden zitten.

Dankzij die enkele voorzorgsmaatregelen kunt u genieten van een verkwikkende sport- en openluchtkuur, in plaats van urenlang gezelschapsspellen te spelen in een snikheet chalet… of eindeloos de verhalen van Heidi te herlezen!

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/01/2014
Origineel artikel geschreven door op 09/03/2004

Vindt u het artikel interessant?